Images-loading
Images

Animator-, hoofdanimator-, instructorcursus

Images

Animator worden en stage doen bij Don Bosco !?

Huh, Don Bosco?

Don Bosco is een icoon, de meest rebelse priester die je kent. Plaats hem boven aan het lijstje met Stromae, Einstein en JK Rowling. Zij waren stuk voor stuk mensen die 100% gingen of gaan voor hun overtuiging. Hij zette zich in om alle jongeren kansen te geven. Hij gaf hen een plaats om te leren, te spelen, zichzelf te ontdekken en zin te geven aan het leven. Het is zelfs dankzij Don Bosco dat wij jou nu vragen om de beste beslissing van je leven te nemen. Straf he?!

Stage bij een speelplein of vakantiewerking van Don Bosco?

Dat kan, duh! Jeugddienst Don Bosco ondersteunt 9 speelpleinen of vakantiewerkingen in Vlaanderen. Het leuke op deze stageplaatsen is dat Don Bosco-animatoren op een unieke manier met elkaar verbonden zijn. Ze nemen samen deel aan verdere vormingen om hun animatorskills te upgraden, er wordt zelfs tweejaarlijks een spetterend animatorenweekend voor hen georganiseerd. 

Op uitwisseling naar een Don Boscowerking in Europa?
Wist je trouwens dat als je wat ervaring hebt opgedaan als animator, je ook op uitwisseling kan naar een Don Boscowerking in Europa met de Summer Exchange of Animators?

Images

Het cursustraject

Jezelf ontdekken en ontpoppen tot animator?

Zin om animator te worden op het speelplein of bij een jeugdvereniging? Ga op animatorcursus met Don Bosco!
Ontdek met spel en expressie de geheimen van het animator zijn. Laat zien hoeveel talenten er in jou schuilen.
Ervaar de hartelijke Don Boscovibes. Je beleeft een onvergetelijke cursusweek en maakt nieuwe vrienden over heel Vlaanderen.
Bij zo een animatortraject zijn er drie topmomenten die je zal beleven: de cursus, de stage en het evaluatiemoment.


Stap 1 – First things first: op animatorcursus.

Zoals je al merkt, proberen we je te overtuigen om met ons mee op cursus te gaan. Oké oké, ‘cursus’ is een saai woord. Maar: tijdens een animatorcursus van Don Bosco doe je meer dan ‘eat, sleep, learn, repeat’.

Je schrijft je in voor een cursus. Hiervoor heb je een KAVO-ID nodig van de overheid, hier lees je hoe je dit kan aanmaken.

- Animatorcursus: dit kan vanaf het moment dat je 15 jaar bent.
- Hoofdanimatorcursus: dit kan vanaf het moment dat je 16 jaar bent.
- Instructorcursus: dit kan vanaf het moment dat je 17 jaar bent.

De cursus duurt in totaal 50u. Bij Jeugddienst Don Bosco duurt deze cursus 6 dagen of 3 weekends, steeds met overnachting.

Wat kan ik verwachten?
Gedurende een hele week (of enkele weekends) verdiepen we ons in alles wat er te leren valt over het (hoofd)animator- of instructorschap.
Volgende thema’s komen zeker aan bod:
- Animator: spelen maken, animatie en expressie, preventie, begeleidershouding, leefwerelden van kinderen, …
- Hoofdanimator: evalueren, begeleiden, communicatie, coachen, vergaderen, organiseren, …
- Instructor: voorbereiden, organiseren en evalueren van vorming, evalueren en begeleiden van cursisten, communicatie en zelfreflectie.
Je wordt verwacht om deel te nemen aan de hele cursus. Alleen dan kan je beginnen aan je stage en je attest halen na het evaluatiemoment. Een cursus maakt deel uit van een heel traject.


Stap 2 – En daarna? Je stage* doen!

*Stage, dat is gewoon weer uren plezier maken!

Na de mega-formidabel-fantastische cursus kan je je animatorskills tonen op een speelplein, op een vakantiewerking of in een andere jeugdvereniging. Je kan zelf een stageplaats uitkiezen! Wel even opletten: die stageplaats moet een erkend jeugdwerkinitiatief zijn. 
Het lijstje met erkende stageplaatsen kan je checken op: www.mijnkadervorming.be 
Een overzicht van de Don Bosco stageplaatsen vind je hier.


Stap 3 – Almost there: het evaluatiemoment.

Bij elk animatortraject hoort een evaluatiemoment, dat is de laatste stap in het traject. Daarna krijg je het fel begeerde animatorattest.
Wat is nu zo een evaluatiemoment? Tijdens dit moment (4u.) zoomen we in én uit over je hele afgelegde animatortraject. We kijken naar je groei als animator en blikken terug op die mooie herinneringen. Je zal versteld staan van jouw metamorfose.

Een overzicht van de geplande evaluatiemomenten kan je hier vinden.

Stap 4 – You did it! Het attest.

Alle stappen doorlopen? Proficiat, je bent klaar om te shinen met je attest “Animator in het jeugdwerk”!

- Animator in het jeugdwerk: vanaf het moment dat je geslaagd bent en 16 jaar bent
- Hoofdanimator in het jeugdwerk: vanaf het moment dat je geslaagd bent en 17 jaar bent
- Instructeur in het jeugdwerk: vanaf het moment dat je geslaagd bent en 18 jaar bent

Let op! Dit hele traject moet je binnen drie jaar afronden.

Images

Animatorcursus

Je bent jong* en je wilt wat? (*minstens 15 jaar bij de start van de cursus)
Super, ideaal, perfect!
Want, wij, Jeugddienst Don Bosco, organiseren jaarlijks wel acht animatortrajecten. Ja, je leest het goed, dat zijn acht momenten voor jou om de tijd van je leven (of toch jeugd) te beleven! Need we say more?
Bij zo een animatortraject zijn er drie topmomenten die je zal beleven: de cursus, de stage en het evaluatiemoment.

Zoals je al merkt, proberen we je te overtuigen om met ons mee op cursus te gaan. Oké oké, ‘cursus’ is een saai woord. Maar: tijdens een animatorcursus van Don Bosco doe je meer dan ‘eat, sleep, learn, repeat’.

Tijdens onze cursus lijkt geen enkele dag op de vorige. Je zal helemaal ondergedompeld worden in de wereld van het animeren, spelen begeleiden, buiten- proportionele­­ inkleding van een spel, verschillende leefwerelden van kinderen en jongeren, buiten je comfortzone gaan en zo veel meer. In het kort, je zal jezelf ontdekken en ontpoppen tot animator!  

En alsof dat nog niet genoeg redenen zijn, zal je ook nog eens super veel vrienden maken verspreid over heel Vlaanderen. 
Wat wil je nog meer?

Ja maar, wat kan ik dan verwachten?
Awel:

 • De cursus duurt 50 uur, verspreid over 6 dagen, altijd met overnachting.
 • De instructeurs die je begeleiden, zijn enthousiaste en ervaren vrijwilligers die net zoals jij gepassioneerd zijn door animeren.
 • We gaan actief en speels aan de slag, vaak in de buitenlucht. Zoals het hoort.
 • We leren hoe we ons kunnen inleven in een thema, een situatie kunnen animeren, en met verkleedkleren en attributen kleur kunnen geven aan een personage.        
 • We verdiepen ons in alles wat er te leren valt over animator zijn: spelen maken, preventie, de houding van een begeleider, leefwerelden van kinderen, omgaan met moeilijke situaties, enthousiasmeren en zoveel meer!
 • We staan stil bij waarom je animator wil worden, en wat je kan betekenen voor anderen.
 • We ontdekken en ontwikkelen jouw talenten. In het begin van de week aarzel je misschien nog even, maar na de cursus sta je vol vertrouwen voor een groep.
 • Met het trajectboekje werken we samen aan jouw kwaliteiten en uitdagingen. Dit is de (officiële) weg naar het attest “Animator in het jeugdwerk”
 • We maken plezier met elkaar en leren van elkaar, je zal je thuis voelen in deze groep nieuwe vrienden.
 • Had ik al gezegd dat op cursus gaan gewoon supermegatof is?

Om je in te schrijven, heb je een KAVO-ID nodig van de overheid, hier lees je hoe je dit kan aanmaken.

Als je na de cursus een stage loopt van 50 uren bij een jeugdwerking naar keuze (zie www.mijnkadervorming.be) en deel neemt aan een evaluatiemoment, dan krijg je het attest van “Animator in het Jeugdwerk” erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Kostprijs? €190

Via de gemeentelijke jeugddienst­ kan je vaak het cursusgeld gedeeltelijk­ of volledig terugbetaald­ krijgen met het bewijs van deelname.  Informeer dus zeker bij je eigen stad of gemeente. Ontdek op dit plannetje van VDS welke steden en gemeentes een gedeeltelijke of volledige terugbetaling voorzien.


Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via dit formulier.  
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.

Wanneer en waar?

Images

Verdere vorming

Je hebt als animator de smaak te pakken en je wil meer en beter? Schrijf je dan maar snel in voor Verdere Vorming! Deze cursus gaat verder waar de animatorcursus eindigde. Je kan er je troeven nog meer onder de knie krijgen en je zwakkere schakels verstevigen. We gaan dieper in op bepaalde onderwerpen en vaardigheden en bieden je een aantal extra specialisaties.

We maken de specialisaties van de volgende editie zo snel mogelijk bekend! 

Deze specialisaties kwamen al eens aanbod: 

 • Big Games
 • Dansen en sjaansen
 • Outdoor
 • Avondwoordjes
 • Bewegingsexpressie
 • Drama
 • Koken
 • Knutselen

Kostprijs? € 190

Kom je in aanmerking voor de terugbetaling van de kostprijs van de cursus?
Ontdek op dit plannetje van VDS welke steden en gemeentes een gedeeltelijke of volledige terugbetaling voorzien.
Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via dit formulier.  
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.Wanneer en waar?

Images

Hoofdanimatorcursus

Tijdens de hoofdanimatorcursus brengen we je al het nodige bij om de volgende zomer als hoofdanimator aan de slag te gaan. We hebben het over leiden en begeleiden, over verantwoordelijkheid nemen en feedback geven.
Om deze cursus te volgen, moet je 16 jaar zijn bij het begin van de cursus en in het bezit zijn van een attest animator of de nodige ervaring kunnen aantonen (100 uur jeugdwerkervaring). Dit moet je bewijzen aan de hand van een portfolio (hier vind je meer uitleg).

Nadien kan je stage lopen bij een jeugdwerking naar keuze (zie www.mijnkadervorming.be). Als je het tot een goed einde brengt en deelneemt aan een evaluatiemoment, krijg je het attest “Hoofdanimator in het Jeugdwerk” erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Je schrijft je in voor een cursus. Hiervoor heb je een KAVO-ID nodig van de overheid, hier lees je hoe je dit kan aanmaken.

De cursus hoofdanimator is onderdeel van het traject hoofdanimator (cursus, stage, evaluatiemoment), lees hier meer over het traject.

Kostprijs? €190

Kom je in aanmerking voor de terugbetaling van de kostprijs van de cursus?
Ontdek op dit plannetje van VDS welke steden en gemeentes een gedeeltelijke of volledige terugbetaling voorzien.


Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via dit formulier.  
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.


Wanneer en waar?

Images

Instructorcursus

Gebeten door de cursusmicrobe of besmet door het spel- en creativiteitsmotabevirus? Zin om - net zoals de instructoren die jou cursus gaven - er ook zelf eens stevig tegenaan te gaan…? Het kan! De cursus bestaat uit drie weekends en de hoofddoelstelling is je op weg zetten om vormingen en/of cursussen voor te bereiden en te begeleiden in het jeugdwerk.

Om deze cursus te volgen moet je 17 jaar zijn bij het begin van de cursus en in het bezit van een attest animator of de nodige ervaring kunnen aantonen (100 uur jeugdwerkervaring). Door stage te lopen (50u) als instructor op één van de cursussen, of als begeleider van andere vormingen (in het jeugdwerk) en deel te nemen aan een evaluatiemoment, kan het attest van “Instructeur in het Jeugdwerk”, erkend door de Vlaamse Gemeenschap, behaald worden.

Je schrijft je in voor een cursus. Hiervoor heb je een KAVO-ID nodig van de overheid, hier lees je hoe je dit kan aanmaken.

De cursus instructor is onderdeel van het traject instructor (cursus, stage, evaluatiemoment), lees hier meer over het traject.

Kostprijs? € 190

Kom je in aanmerking voor de terugbetaling van de kostprijs van de cursus?
Ontdek op dit plannetje van VDS welke steden en gemeentes een gedeeltelijke of volledige terugbetaling voorzien.Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via dit formulier.  
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.Wanneer en waar?

  Er zijn momenteel geen evenementen van dit type gepland.

Images

Voor alle informatie over vorming, stuur een mailtje naar vorming@donbosco.be
of contacteer Marie Vanwing telefonisch via 016 24 16 20

"Een leerrijke week, vol met plezier en nieuwe vrienden over heel Vlaanderen"

Lien - Cursus animator