European Solidarity Corps

Het European Solidarity Corps biedt alle Europese jongeren de kans om vrijwilligerswerk te doen, een stage te lopen of te werken in een project in eigen land of in het buitenland, voor een periode van twee tot twaalf maanden.

Je kan je inschrijven vanaf 17 jaar en vertrekken als je tussen 18 en 30 jaar bent. Er zijn 101 maatschappelijk relevante projecten waaruit je kan kiezen: bijvoorbeeld assisteren in asielzoekerscentra, werken in een sociaal circusproject, een culturele dienst ondersteunen, in een natuurreservaat gidsen, enz.

Op europa.eu/youth/solidarity, de website van het ESC, vind je het project van jouw keuze.

We verzekeren je dat het op vele vlakken een zeer verrijkende ervaring wordt. Ook financieel hoef je je geen zorgen te maken, want het project wordt volledig gesubsidieerd door Europa. Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen, dan helpen wij je graag verder. Als erkende zendorganisatie zorgen wij voor de hele omkadering.European Solidarity Corps

Wanneer, waar, voor wie, hoe?

Periode: gedurende het hele jaar (van 2 tot 12 maanden)
Plaats: de Europese Unie
Leeftijd: 17 - 30 jaar

Deelnemingsvoorwaarden:

  • Je hebt zin in een leuk Europees avontuur.
  • Je spreekt en begrijpt Engels.

Selectie:
Je stuurt een motivatiebrief naar internationaal@donbosco.be.
Tijdens een kennismakend gesprek toetsen we af of jouw verwachtingen overeenstemmen met de onze. Hebben we na dat gesprek een ideale match, dan kan jouw voorbereidingstraject van start gaan.

Kostprijs: € 50 administratieve kosten (verzekering, voorbereiding). Huisvesting, voeding en reiskosten (tot € 275) worden voor jou betaald via het ESC. Maandelijks krijg je ook leef- en zakgeld van je gastorganisatie.
Inschrijvings- en annulatievoorwaarden.

Stappenplan

Internationaal vrijwilligerswerk is een hele uitdaging voor jou. Het is niet zomaar iets waar je elke dag aan begint. Door ondersteuning op maat te bieden, proberen we jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken. Jeugddienst Don Bosco heeft voor jou een stappenplan uitgewerkt dat je kan helpen om jouw internationale droom te plannen.

Je droomt ervan om deel te nemen aan een internationaal project, maar je hebt nog zoveel vragen en weet niet waar te beginnen? Jeugddienst Don Bosco biedt je enkele hulpmiddelen om meer informatie te verkrijgen.

Info zoeken

Op deze website vind je al veel informatie over de verschillende projecten. Je kan ook verschillende getuigenissen lezen.

Contacteer ons

Zit je nog met vragen? Bel of mail gerust. Je bent ook altijd welkom voor een persoonlijk gesprek. Maak een afspraak via internationaal@donbosco.be of contacteer Jeugddienst Don Bosco telefonisch via 016 24 16 20.

Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen overeenstemmen.

Motivatiebrief

Afhankelijk van het project wordt er gevraagd een motivatiebrief op te stellen of een vragenlijst in te vullen. Zo krijgt Jeugddienst Don Bosco een beter zicht op wie jij bent en wat jouw motivatie is om naar het buitenland te trekken.

Kennismakingsgesprek

Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Verwachtingen op elkaar afstemmen

Voldoet het project aan al jouw verwachtingen? Ben jij degene die wij zoeken? Als we die vragen positief kunnen beantwoorden, dan mag je je voorbereiden en verheugen op een internationale ervaring.

Wat verwachten we van jou?

Als je met Jeugddienst Don Bosco op pad gaat, verwachten we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende voorwaarden.

  • Je bent minstens 17 jaar oud, zie de projectvoorwaarden.
  • Je begrijpt en spreekt Engels.
  • Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor jouw project.
  • Je neemt actief deel aan het volledige traject van het project: de voorbereiding, de evaluatie en de nawerking.
  • Je bent plezierig geëngageerd en je hebt er enorm veel zin in.

Een aantal projecten stellen nog bijkomende vereisten over bijvoorbeeld leeftijd en/of ervaring. Je leest die bij de details van elk project.

Een geslaagd project begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Op allerlei vlakken proberen we je voor te bereiden op wat je te wachten staat. Je zal er zeker de vruchten van plukken tijdens je verblijf in het buitenland.

Voorbereidingstraject

Het voorbereidingstraject bestaat uit een aantal ontmoetingsmomenten tussen de vrijwilliger(s) en de stafmedewerker Internationaal. In dat traject zijn zowel inhoudelijke als praktische sessies opgenomen.

Er wordt gefocust op thema’s als: intercultureel leren, stereotypes en culturele verschillen, verwachtingen, administratie en communicatie.

Vraag en aanbod

We proberen ons aanbod af te stemmen op jouw vraag. Afhankelijk van de partners in het buitenland bekijken we de mogelijkheden. 

Periode

De vertrekperiode en het voorbereidingstraject proberen we in samenspraak met vrijwilliger en gastorganisatie te bepalen.

Praktische zaken

Tickets boeken, de verzekering, het verblijf regelen. Veel van het praktische werk wordt al voor jou gedaan. We werken samen met een netwerk van betrouwbare partners zodat de zaken goed geregeld worden. Waar nodig staat Jeugddienst Don Bosco je altijd met raad en daad bij.

En dan ben je eindelijk aangekomen op je bestemming. Wat nu gedaan? Moet ik het openbaar vervoer nemen? Met wie heb ik nu best contact? Hoe zit het met de veiligheid? Het kan inderdaad overdonderend zijn als je in een ver land verblijft. Hoe je dat ‘overleeft’, wordt hieronder op een rijtje gezet.

Voorbereiding

Tijdens de voorbereiding proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. We bieden je handvaten zodat je zelfstandig in het project kan staan.

Stafmedewerker internationaal

Je wordt tijdens het project opgevolgd door de stafmedewerker Internationaal. Je hebt regelmatig contact en er vindt op afgesproken tijdstippen een Skype-gesprek plaats. Zo blijven we op de hoogte van je ervaringen en je functioneren. Tijdens je verblijf hou je een blog bij zodat je familie en vrienden thuis je avonturen mee kunnen volgen.

Jeugddienst Don Bosco luistert ook achteraf naar jouw verhalen. We blikken terug op het hele traject en de ervaringen die je als vrijwilliger hebt opgedaan. Verder willen we natuurlijk ook jouw ervaringen en opgedane knowhow gebruiken om nieuwe vrijwilligers warm te maken en voor te bereiden op hun internationaal project. Die return is van onschatbare waarde voor zowel Jeugddienst Don Bosco als voor toekomstige vrijwilligers.

Is de deelnameprijs een probleem?
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.

Aanvraagformulier Solidariteitsfonds
solidariteitsfonds