Welkom iedereen

Ben jij een spring-in-‘t-veld, een enthousiasteling of eerder een stille kracht? Heb je veel ervaring met het spelen met kinderen of is dat een nieuwe wereld voor jou? Wat jou ook karakteriseert, jij bent altijd van harte welkom op het speelplein! Of je nu creatief, organisatorisch sterk of zorgzaam bent… Iedereen kan zijn steentje bijdragen op zijn eigen manier. Als Don Boscoanimator krijg je de kans om jouw talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

Meteen zal je het zien: op het speelplein is er een bonte mix van animatoren – en kinderen – met verschillende karakters en diverse culturele achtergronden. Ook kindjes met een mentale of fysieke beperking genieten op de Don Boscospeelpleinen van hun vakantie. Vakantiewerking Akindo zorgt bijvoorbeeld voor vakantiekampen voor kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare milieus.

Iedereen is dus welkom om deel uit te maken van de Don Boscofamilie: je zal je er heel snel thuis voelen!

Don Bosco animator

Thuis op het plein

Wat fijn dat jij je wilt engageren als Don Boscoanimator!
Als nieuwe, beginnende animator voel je je misschien een tikkeltje onzeker. Maar maak je geen zorgen, onze huidige animatoren doen er echt alles aan om je te begeleiden en om je de kneepjes van het vak bij te brengen. Je eerste stappen als animator zijn zeker spannend, maar wel superleuk! Je kan altijd terecht bij de pleinleiding met vragen of voor goede raad. Vanaf jouw eerste dag als animator behoor je al tot de Don Boscofamilie en zo zal je dan ook meteen beschouwd én behandeld worden.

Als nieuwe animator of “moni” zoals dat in de volksmond heet, kom je terecht in een hecht team waarin iedereen op elkaar kan rekenen. Door met elkaar te overleggen, te spelen, te lachen, elkaar te troosten en samen verantwoordelijkheid te dragen voor een groep kinderen ontstaat er een bijzondere vertrouwensband. Wedden dat je er in de groep je beste vrienden of zelfs toekomstige lief vindt?

Eén ding is zeker: elke week van de zomer zorgt het teamwork voor een ongelooflijk toffe groepssfeer! Niet alleen de kindjes treuren om het einde van de speelpleinzomer, ook de hechte vriendengroep laat wel eens een traantje. Om de sterke banden het hele jaar lang te behouden, hebben de meeste speelpleinen een jaarwerking. Die organiseert tijdens het jaar leuke activiteiten waaraan je met de groep kan deelnemen: een avondje op restaurant, een feestje, een barbecue… Zo blijft de sfeer binnen het team optimaal en hoef je elkaar geen heel jaar te missen!

Die unieke verbondenheid is ook tussen de Don Boscowerkingen sterk aanwezig. Samen met je medeanimatoren kan je deelnemen aan de animatorcursussen, vormingsdagen om jullie animatorskills te upgraden en aan het spetterend animatorenweekend Sjoefoemi

Don Bosco animator

Iets voor niets doen
maakt je rijk

Animeren op een Don Boscospeelplein is echt vrijwilligerswerk. Je wordt er minder betaald in vergelijking met speelpleinen van een stad. Maar dat beschouwen de Don Boscoanimatoren als een pluspunt. De animatoren en andere vrijwilligers die zich engageren op een Don Boscowerking doen dat ook echt voor 100% uit passie voor de kinderen. Dat maakt dat de animatoren zich heel snel en gemakkelijk met elkaar verbonden voelen.

Als animator werk je – zonder dat je het zelf doorhebt – aan je eigen talenten en vaardigheden. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en mag je eigen ideeën de vrije loop laten. Loopt het ergens een keertje mis, dan vind je samen zeker en vast een oplossing.

Op het speelplein kan je helemaal jezelf zijn en openbloeien. Je leert er omgaan met diversiteit, creativiteit, leiderschap en veel meer. Zo kom je dingen te weten die je ergens anders nooit ontdekt zou hebben. Je geeft er het beste van jezelf en verwerft vaardigheden voor het leven.

Don Bosco animator

Don Bosco speelt mee

We hebben je nu al wat meer verteld over onze animatoren en speelpleinwerking, maar waarom heten wij eigenlijk Jeugddienst Don Bosco? Don Bosco (1815-1888) was een Italiaanse priester die sterk begaan was met het welzijn van de jongeren. In Turijn bouwde hij een oratorio, een plaats waar jongeren konden thuiskomen en vriendschapsbanden smeden, een vak leren, zich ontspannen en de échte zin van het leven ontdekken.

Don Bosco’s pedagogische visie is een blijvende inspiratie voor alle Don Boscowerkingen die vandaag zijn werk voortzetten.
Op het speelplein is de pleinleiding ervan overtuigd dat kansen geven van groot belang is. Het idee dat je kan groeien als je de juiste begeleiding krijgt, zit sterk ingebakken in elke Don Boscowerking. De pleinleiding en animatoren zullen nieuwe jongeren begeleiden, elkaar helpen en bijsturen wat niet werkt. Op onze speelpleinen krijg je ook echt de kans om tussen de kinderen te staan en met hen mee te spelen.

De Don Boscowereld heeft de traditie om op meerdaagse activiteiten de dag af te sluiten met een Avondwoordje. Dat kan van alles zijn: een gedicht, een kort verhaal, een liedje, een gedachte…  Wij zijn er zeker van dat jij jouw medeanimatoren omver zal blazen met een mooie boodschap!

Don Bosco animator

Andere oorden verkennen

Ondertussen heb je het wel door: de Don Boscofamilie is groot, divers en internationaal. Don Bosco is in meer dan 134 landen aanwezig. Daarom kunnen wij je vandaag de kans geven om vrijwilligerswerk ergens in het buitenland te doen of op uitwisseling te gaan in Europa of in eigen land. Wij garanderen jou een veilige reis en verblijf, een kwaliteitsvolle voorbereiding en een uitdagend project. Door begeleiding op maat hopen wij jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken.

Door in het buitenland in contact te komen met andere culturen opent er zich een hele nieuwe wereld voor jou. Wanneer jij als ‘gast’ aan jeugdwerk gaat doen in een andere cultuur, pas jij je immers aan die nieuwe omgeving aan. Hoewel jij zelf veel input zal hebben in de huidige manier van werken en denken, zal jij zelf ook allerlei nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Die nieuwe, interculturele competenties zorgen ervoor dat jij gemakkelijker je draai zult vinden binnen diverse groepen in jouw thuisland. Vergeet ook niet dat een stukje van de wereld ontdekken gewoon heel leuk is. Internationaal vrijwilligerswerk is de beste manier om te proeven van andere culturen!

Maar ook op uitwisseling in eigen land, wanneer je een bepaalde periode met een andere Don Boscoanimator van speelplein wisselt, maak je kennis met andere inzichten, methodieken en manieren van werken die je waarschijnlijk niet gewoon bent op je eigen werking of speelplein. 

Een andere, onbekende omgeving is dan ook een bron van inspiratie die jou een hoop creatieve ideeën zal geven, en die kan jij dan weer voor je eigen werking gebruiken.

Don Bosco animator

Jezelf ontdekken & ontpoppen tot animator?

Oké, de Don Boscovisie en familiale sfeer zijn nu wel duidelijk – maar hoe word je nu eigenlijk een erkend animator? Heel simpel: volg gewoon de animatorcursus die wij tijdens de meeste schoolvakanties op verschillende plaatsen in Vlaanderen organiseren.

Je wordt er een week lang door onze instructoren ondergedompeld in de wereld van het animeren. Je krijgt tips en tricks over spelen begeleiden en inkleden, verschillende leefwerelden van kinderen en jongeren, begeleidershouding en zoveel meer.

Na de cursusweek doe je stage op een erkend jeugdwerkinitiatief. Dat is een uitstekende kans om kennis te maken met een Don Boscospeelplein en zelf te ervaren hoe geweldig de sfeer daar is. Na de stage word je geëvalueerd en krijg je uiteindelijk je attest, erkend door de Vlaamse overheid, in handen. Zo gemakkelijk gaat dat! 

Don Bosco animator

Het boekje #ikbeneendonboscoanimator bundelt de unieke kenmerken, contactgegevens en Tips & Tricks van Don Boscospeelpleinen en –vakantiewerkingen. Je kan het GRATIS aanvragen dankzij de steun van Droomfonds Don Bosco.

Ik wil het boekje #ikbeneendonboscoanimator ontvangen.
Don Boscoanimator