We zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt.

Koen Timmermans in gesprek met de kookploeg van Turijn

De begeleiders en de jongerengidsen zijn niet de enige aanspreekpunten tijdens een reis naar de roots van Don Bosco. Ook bij de mensen van de kookploeg kunnen de deelnemers altijd terecht: voor wat extra eten, maar ook voor uitleg over de plaatsen van Don Bosco. Per slot van rekening zijn onze kookouders kenners als het op Don Bosco aankomt.

De Turijnreis tijdens de paasvakantie heeft al verschillende jaren een vaste Limburgse kookploeg: Flory en Mieke uit Hasselt en Willy en Astrid uit Wijchmaal. Zij trekken een dag eerder dan de groep richting Noord-Italië om de jongeren hartelijk te onthalen. Zij zorgen ervoor dat iedereen zich onmiddellijk thuis voelt in de verblijfplaats op de Becchi, waar de eetzaal gezellig ingericht is, de tafels gedekt zijn en er een stevige maaltijd staat te wachten. En op de koop toe doen ze ook nog eens de afwas!

De weg naar Turijn is voor de kookploeg ook niet meer zo onbekend. Mieke en Flory vertellen: “We zijn hier eigenlijk in gerold door onze kinderen, die ook meegingen naar Turijn, als deelnemer en als gids. De eerste keer dat ik (Mieke) naar Turijn trok, was in 1996, en de reis in de komende paasvakantie wordt mijn 48e. Ik begeleid namelijk ook mee de volwassenenreis in de maand mei.” Ook Astrid en Willy kwamen via hun zoon terecht in Turijn: “Hij ging naar school in Don Bosco Hechtel. Zijn jeugdig enthousiasme, zijn creativiteit en zijn inzet als animator verwonderden ons. Hij heeft ons bijna letterlijk bij Don Bosco gebracht, en daar zijn we uiteraard enorm dankbaar om.”

"Als kookploeg hebben we ook het voorrecht om echt te mogen zien hoe jongeren openbloeien en hoe de verwondering en de bewondering voor Don Bosco groeit in die dagen.” De kookploeg van Turijn

Vorig jaar in september kreeg Mieke de kans om echt ín de kamers van Don Bosco te komen, dus áchter het glas dat de ruimte beschermt voor de vele bezoekers: “Dat was echt een unieke kans … een zeer speciaal gevoel. Maar mijn favoriete plaats is toch wel de Becchi, waar we verblijven. Het is de plaats waar de kleine Giovanni opgroeide, het is ook de plek van Mama Margherita, zijn moeder … Kortom, het is de plaats waar het verhaal van Don Bosco begonnen is."
Flory staat ook in bewondering voor de mooie plaatsen: “Op de Superga, de grote heuvel in het oosten van de stad, heb je een prachtig uitzicht op Turijn. En in Valdocco ben je nooit alleen: het is een plaats waar je je onmiddellijk thuis voelt.” Toch heeft ook Flory een boontje voor de Becchi: “De Becchi is anders. ’s Morgensvroeg, als het er zeer rustig is en je de besneeuwde toppen van de Alpen ziet, het spitse torentje van het kerkje in Buttigliera en de wijde velden en akkers, dan is dat een levend ochtendgebed. En dan ga je naar de basiliek, je beklimt de vele trappen en duwt de kerkdeur open … wauw! Geen Christus aan het kruis, maar een verrezen Christus ontvangt je met open armen. En dan, na enkele minuten in stilte zegt Hij: ‘Flory, het is tijd. Ga maar bij de bakker de verse en nog warme broodjes halen voor de jongeren."

“Don Bosco is een inspirerende figuur. Als jongeren echt ontvankelijk zijn voor het verhaal van Don Bosco zijn we ervan overtuigd dat Don Bosco ‘zin’ kan geven aan jongeren. We hopen dan ook dat hij voor vele jongeren een reisgezel mag zijn of worden,” bevestigen Willy en Astrid. Zij zijn ook onder de indruk van het kerkje in Morialdo, waar Don Bosco’s droom mee gestalte krijgt. En ook Valdocco doet iets: “Je kunt er bij het graf van Don Bosco mijmeren en je kunt er je eigen verhaal kwijt.”

Ze zijn ook zeer enthousiast over de voorbereidingen met de kookploeg: “Het zijn telkens deugddoende ontmoetingsmomenten. We zijn zo op elkaar afgestemd dat er bijna geen woorden nodig zijn om elkaar te begrijpen. Het doet ook enorm deugd om jongeren tijdens de reis bezig te zien: hun speelsheid, het groepsplezier, een lach en een traan … het zijn allemaal ingrijpende dingen die kunnen en mogen gebeuren en waar we van overtuigd zijn dat ze sporen nalaten.”

Dat meegaan naar de roots van Don Bosco een aanrader is, daar zijn beide koppels rotsvast van overtuigd: “Waar het echt om gaat, zowel bij de jongeren als bij de reis voor volwassenen, dat is de sfeer die ontstaat. Die is niet te beschrijven en niet te vergelijken met gelijk welke reis." 

“Een Turijnreis is zeker een aanrader als je als jongere bewust bezig bent met je eigen identiteit. Je wordt ook niet alleen verwend door de keukenploeg: we zijn ervan overtuigd dat je ook verwend wordt door de bezielde begeleiders en begeesterende jongerengidsen. Ze maken dat zo'n reis niet stuk kan. Een echte aanrader dus!”