Het dagboek van een Turijnreiziger
door Lenny Swalens

Als ik u nu eens de namen Maria Mazzarello, Dominiek Savio of de quote “Da mihi animas cetera tolle” zeg en vraag wat die met Don Bosco te maken hebben, dan zullen er hier veel peinzend in hun haren krabben. Geen schaamte! Ik wist er ook niets van! Tot ik eens met de Jeugddienst meeging naar Turijn. Er werd mij gevraagd om een dagelijks verslag op te stellen over mijn ontdekkingen en alle gebeurtenissen. Als een moderne Vasco Da Gama en Christoffel Columbus stapte ik op de bus, naar de Italiaanse roots van Don Bosco en onrechtstreeks dus ook van de Jeugddienst.

Dag 1: Startavond + busreis

Eerste indrukken zijn altijd heel belangrijk! Zo hebben wij geen goede eerste indruk gemaakt omdat we een half uur te laat waren. We mochten onze valiezen droppen en aansluiten bij de groep die al volop kennismakingspelletjes aan het spelen was. Maar eerst moesten we met onze identiteitskaart bij de strenge douanier Koen passeren.

Onze begeleiders waren een katholieke cocktail, bestaande uit Koen, zuster Princy en Woutertje Jaspers (ik ben niet zeker welke zijn voornaam is). Dat topteam werd ondersteund door een ander topteam, namelijk de gidsen: Wout, Mégane en Julien. Na een intensieve kennismaking, een forse maaltijd en een plasje was het tijd om de bus op te springen richting Italië. De twaalfurenrit kon beginnen!

Dag 2: Aankomst in Becchi

Na een lange busrit, die ons langs de mooiste landschappen in de Alpen bracht, en een lekker ontbijt bestaande uit babyvoeding (don’t judge) kwamen we aan in Becchi, de geboorteplaats van Don Bosco. Als het liedje ‘Daarboven op den berg’ ergens op gebaseerd is, dan zou dat heel makkelijk Don Bosco kunnen zijn. Hij was namelijk klein en woonde op een berg. We mochten alles uitladen in ons verblijf en werden daarna op een heerlijk driegangenmenu getrakteerd door de kookploeg. Na het eten was er tijd voor een siësta, maar ik ben ondertussen met een paar anderen de buurt gaan verkennen. In de namiddag kregen we een rondleiding in het dorpje waar Giovanni zijn jeugdjaren heeft doorgebracht (op amper 100 meter van mijn bedje!). Het voelde wel speciaal om in zijn huis te kunnen rondlopen en de plaats te zien waar hij opgegroeid is.

Weetje: Turijn heeft geen koeien.

Dag 3: De omgeving van Becchi

Dit was onze eerste actieve dag! We zijn de basiliek van Becchi gaan bezoeken. In de bovenkerk gingen er geen katholieke liedjes door mijn hoofd, maar wel piratenliedjes. De bovenkerk deed mij sterk denken aan een piratenschip! Ook de onderkerk, die helemaal in het thema Don Bosco was, was zeker de moeite. Daarna zijn we naar Morialdo gegaan. Daar zagen we het kerkje waar Don Bosco naartoe ging als kind.

Onderweg hebben we kennisgemaakt met Dominiek Savio. Je zal hem niet op mijn vriendenlijst van Facebook zien staan, want Savio was een van de jongens die bij Don Bosco langskwam. Hij speelde een grote rol in Giovanni’s leven. Welke? Ga zelf maar eens kijken!

Na de middag zijn we met de bus naar Castelnuovo gereden. Een mooi dorp met, jaja, een berg! Via een leuk spel zijn we de berg op geklommen om de kerk te bezoeken waar Don Bosco gedoopt werd. We kregen nadien even vrij om rond te kijken en typische Italiaanse ijsjes te scoren! En bij een fris ijsje hoort een wijntje! Allee … denk ik … ik drink niet echt! Het punt is dat we als laatste de wijngaard bezocht hebben waar Don Bosco gewerkt heeft. Op een berg! Daar heb ik de boom kunnen knuffelen waar Don Bosco over de koord gelopen heeft! De dag werd bij ons verblijf afgesloten met een heerlijke maaltijd en een leuk avondspel, gemaakt door de gidsen.

Dag 4: De zusters van Don Bosco

Als ik vraag: noem één zuster van Don Bosco, dan zullen de meesten hier Princy zeggen. Zelf kende ik voor de rest niemand anders buiten onze eigen versie van Sister Act! (Love you, Princy!) Dinsdag stond daarom helemaal in het thema van Maria Mazzarello, een van de medestichters van de zusters van Don Bosco. We trokken naar Valponasca, waar ze met haar gezin woonde. Als ik je één reden moet geven om die plek te bezoeken, dan is dat het uitzicht! Wauw! Na een picknick, rondleiding en stiltemoment wandelden we door de wijngaarden naar het centrum van het dorp. Het was zo’n stereotiep Italiaans dorp: kleine straten, veel kleur aan de huizen, waslijnen met ondergoed dat over de straten wappert. We bezochten daar het kerkje waar de congregatie van de zusters van Don Bosco opgericht werd. Eén ding kan ik je zeggen: Maria Mazzarello was een straffe madam en ze verdient meer bekendheid! ‘s Avonds zijn we terug naar Castelnuovo gegaan om daar te genieten van traditionele pizza in de plaatselijke pizzeria. Daar waren niet alleen de pizza’s lekker, maar ook de obers. Allee … volgens de meeste dames in onze groep dan.

Dag 5: Chieri en Turijn

We begonnen de dag in Chieri. In die stad heeft Don Bosco zijn studietijd doorgebracht. Via een stadsspel leerden we de plaatsen en personen kennen die in die periode belangrijk waren voor Don Bosco. Voor wie na mij dat spel gaat spelen: Italianen kennen geen Engels, het Onze Vader is pokkenmoeilijk in het Italiaans, en zelfs in Italië kan het stortregenen. Amai! Wij pasten ons niet aan naar het land, het land paste zich aan aan ons! Het was echt de natste dag van de week. Na het spel zijn we teruggekeerd naar Becchi om droge kleren aan te trekken. Na een kort rustmoment vertrokken we toen eindelijk naar Turijn! We bezochten daar eerst enkele plaatsen die voor Don Bosco en de stad heel belangrijk waren en waren daarna vrij om al eens de stad te verkennen. Terug thuis begon de avondactiviteit. Zang, dans, toneel, Koen kronen tot Paus Carnaval, maar vooral een gezellige avond onder geweldige vrienden!

Dag 6: Turijn en Valdocco

In de ochtend moesten we met veel spijt in het hart afscheid nemen van onze verblijfplaats. De valiezen werden in de bus gegooid en we trokken weer naar Turijn. Daar waren we een halve dag vrij. Zelf heb ik die dag besteed op de markt, in musea en in een enorm kasteel naast het koninklijk paleis (echt de moeite). We kwamen Mickey en Donald tegen in kostuum, genoten van een panoramisch uitzicht over Turijn met de Alpen op de achtergrond, en deden ons tegoed aan lekkere pasta. Na ons vrij moment trokken we naar Valdocco. Dat is de plaats waar Don Bosco’s jeugdwerk echt begonnen is. We bezochten zijn vaste stek waar hij meer dan 40 jaar woonde, de kapel en kerken die hij bouwde en de plaats waar hij, Maria Mazzarello en Dominiek Savio begraven liggen. Dat was voor mij een aangrijpend moment. De reis werd afgesloten met een viering in de Pinardikapel en een fotoshoot aan het beeld van Don Bosco. Iedereen kreeg een leuk aandenken en we werden een laatste keer verwend door de kookploeg! Nadien was het de bus op en weer naar huis! Ik kan met zekerheid zeggen dat deze reis mijn blik verruimd heeft, en dat dat geldt voor iedereen die daar aanwezig was. Zelfs als je niet gelovig bent, ben ik ervan overtuigd dat je deze reis nog altijd even interessant en leerzaam zult vinden als ik. Ik kan alleen maar zeggen: kom zeker ook eens mee naar Turijn! Ik ga zeker nog mee! Bedankt aan de begeleiders, de gidsen, de kookploeg en de buschauffeurs voor deze memorabele en prachtige reis!