Images-loading
Images

Animatorvooreendag

Images

Word animator voor één dag

Word Don Boscoanimator voor één dag

Ben jij een spring-in-‘t-veld, een enthousiasteling of eerder een stille kracht? Heb je al een beetje ervaring met het spelen met kinderen of helemaal niet? Wat jou ook karakteriseert, jij bent van harte welkom om één dag mee te draaien op het speelplein! Of je nu creatief, organisatorisch sterk of zorgzaam bent… Op het speelplein kan iedereen zijn steentje bijdragen op zijn eigen manier. Schrijf je snel in en proef van de sfeer op een Don Boscospeelplein. Een kort engagement – een topervaring!

Ga de uitdaging aan...
  • Ontdek de animator in jezelf.
  • Ervaar een unieke dag op het speelplein.
  • Leer nieuwe supertoffe mensen kennen.
  • Beleef een dag vol vriendschap en plezier.
  • Ga aan de slag met jouw talenten.

Van harte welkom bij Don Bosco!

Kies een Don Boscospeelplein en een dag uit. We sturen jou een bevestiging met praktische informatie en je ontvangt het boekje “#ikbeneendonboscoanimator” met Tips & Tricks om van jouw dag als animator een topervaring te maken. Op het speelplein zullen ervaren animatoren jou - alleen of met vriend(in) - hartelijk ontvangen en op sleeptouw nemen.

De actie word Don Boscoanimator voor één dag wordt uitgesteld naar de zomer van 2021.

Wanneer en waar?

    Er zijn momenteel geen evenementen van dit type gepland.

Images

Verhalen van Don Bosco-animatoren

Kobe Jaubin, hoofdanimator Don Bosco Oud-Heverlee, instructor animatorcursus i.s.m. Het Balanske
Emma Gworek, animator speelplein Heidevreugde
Myrthe Poesen, animator Don Bosco Oud-Heverlee
Lenny Swalens, pleinleiding Don Bosco Halle

Waarom zijn jullie animator geworden?

Lenny: Ik wilde me graag verder ontplooien en dacht dat dat als animator wel het beste zou lukken. Ik maakte altijd al veel plezier met jongere kinderen en kijk: na al die jaren ben ik nog steeds op en top gelukkig op het speelplein! Ik ben meer dan ik dacht een leiderstype geworden. Ik wist ook niet dat ik zo veel grenzen kon verleggen op het speelplein. 

Myrthe: Ik ben als tiener bij Don Bosco Oud-Heverlee terechtgekomen. Ik kon er helemaal mezelf zijn, ik ben er ook echt opengebloeid. Ik wilde er graag mee verder gaan en daarom ben ik animator geworden. Ik ben in een animatorengroep terechtgekomen met jongeren met ongeveer dezelfde mindset en interesses. Dat klikte meteen heel goed.

Kobe: Bij ons op school werd er reclame gemaakt voor de animatorcursus. Ik heb me laten overtuigen en heb me ingeschreven. Ik was een gesloten, stille jongen. Op animatorcursus ben ik helemaal opengebloeid. Kinderen animeren op het speelplein vind ik zo fijn, ik wil mezelf daarin blijven uitdagen om dat goed te doen.

'Op het speelplein heb ik ontdekt wie ik ben en wat ik goed kan.'

Waarom is het interessant voor jou om animator te zijn?

Emma: Ik zou iedereen aanraden om speelplein te doen. Ik vind dat je er zelf fel van groeit. Volwassen worden is eigenlijk heel saai. Door op het speelplein te staan, kan je het kind in jezelf nog eens naar boven halen. Het heeft mij ook geholpen om keuzes te maken voor mijn toekomst. Het zorgaspect in mezelf heb ik er ontdekt. Het sprak me altijd aan om wenende kindjes die gevallen waren te helpen. Ik studeer nu verpleegkunde. Op het speelplein heb ik ook geleerd om sociaal te zijn en om goed met feedback om te gaan door de reacties die ik gekregen heb als animator. Dat is nu belangrijk bij mijn studies. Op het speelplein heb ik ontdekt waar ik goed in ben en wie ik ben. Ze accepteren je er ook hoe je bent, want iedereen is er even gek.

Lenny: Op speelpleinwerkingen van Don Bosco hangt er een goede sfeer. 't Is als een thuishaven, een familie. Wij verdienen geen cent, maar we krijgen wel kost en inwoon. Vooral de sfeer hier om zes uur 's avonds, wanneer de kinderen weg zijn en wij aan tafel zitten met de animatoren en we nog allerlei activiteiten samen doen, dat maakt het echt in tienvoud goed. Ik begrijp dat mensen soms twijfelen, ik deed dat ook, maar echt waar, je moet die stap gewoon zetten. Als je één keer meedoet, dan zal je meteen merken: dit is echt een wauw-ervaring!

'Op het speelplein heb ik geleerd om sociaal te zijn.'

Wat maakt dat je dit op het speelplein hebt ontdekt en niet op school?

Emma: Op school is het heel anders. Daar hebben ze verwachtingen. Je hebt er op sociaal vlak altijd nog een onderscheid tussen de populaire en minder populaire jongeren. Op het speelplein heb je dat niet: je kan hier zo gek zijn als je wil, hoe gekker hoe liever zelfs. 😀

'Ze accepteren je er hoe je bent.'

Heb jij een tip voor andere animatoren?

Lenny: Ik probeer zo veel mogelijk met de kinderen te spelen door me bijvoorbeeld te verkleden in hun favoriete helden. De kinderen vinden dat altijd geweldig.

Myrthe: Jezelf blijven tegenover kinderen. Zo zullen ze jou appreciëren en kunnen ze ook zichzelf zijn en zich op hun gemak voelen bij jou.

Kobe: Als je werkt met kinderen met een beperking, dan vraag je best eerst aan het kind zelf wat je kan doen om hem of haar te helpen. Dat geldt zowel voor kinderen met autisme als voor kinderen in een rolstoel. Ze beseffen zelf heel goed wat hun beperking inhoudt. Ze kunnen zelf tips en tricks aanreiken en jou daarin sturen. 

'Blijf jezelf tegenover kinderen.'
Images

Mijn zoon of dochter als speelpleinanimator?

Wist je dat jouw zoon of dochter een leuke zomervakantie kan beleven en tegelijkertijd vaardigheden voor het leven verwerft? Als speelpleinanimator – beter bekend in de oren als moni – spendeert jouw kind zijn/haar tijd op een zinvolle manier én kan hij of zij helemaal openbloeien.

Een speels engagement

Animatorschap heeft op meerdere vlakken een positieve impact op de vaardigheden van jouw kind. Op de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen krijgt hij of zij de kans om samen met zijn of haar medeanimatoren het speelplein helemaal van zichzelf te maken. Ze bereiden er samen spelen voor, mogen hun creatieve ideeën de vrije loop laten en dragen samen verantwoordelijkheid voor een grote groep kinderen.

Na de speelpleindag ruimen de animatoren samen op, zetten ze het materiaal voor de volgende dag klaar, knutselen ze aan de indeling en oefenen ze de toneeltjes van de volgende dag. Je kind krijgt de ruimte om met zijn ideeën aan de slag te gaan, maar zal daarin steeds gecoacht worden door de rest van het animatorenteam. Een meerderjarige pleinleider houdt steeds een oogje in het zeil. Op een speelse manier en in een veilige leeromgeving zal jouw kind zijn sterktes ontdekken.

“Animator zijn heeft mij geholpen om keuzes te maken voor mijn toekomst.”
Emma
Een bijzondere vertrouwensband

Natuurlijk houdt Don Boscoanimator zijn veel meer in dan verantwoordelijkheid dragen en talenten ontdekken. Door in groep te werken, bouwt jouw zoon of dochter hechte vriendschappen op. In die hartelijke en vertrouwde Don Boscosfeer kan je kind helemaal zichzelf zijn.

Het is onder andere door die groepsdynamiek dat de Don Boscowerkingen zich van andere jeugdwerkingen onderscheiden. Zij hechten veel waarde aan die sterke vertrouwensband. Met werkgroepen, teambuildings en de jaarwerking zetten de animatoren zich doorheen het hele jaar ook in om die vriendschapsbanden te onderhouden. Die verbondenheid zorgt er bovendien voor dat je kind zich ook in de maatschappij solidair zal opstellen.

Een toegewijde passie

Als Don Boscoanimator engageert jouw kind zich vrijwillig en uit passie voor de kinderen. Een centje bijverdienen is niet waar de animatoren in de eerste plaats aan denken. Het zijn de fijne sfeer, de vriendengroep en de plezierige omgeving waarvoor zij elke speelpleinzomer het speelplein of de vakantiewerking komen. Omdat ze zelf mogen kiezen hoeveel weken ze als animator werken, valt het engagement wel perfect te combineren met een reisje of vakantiewerk in de zomer.

Een mooi gebaar

Het is bijzonder dat jij, als ouder, jouw zoon of dochter verantwoordelijk laat zijn voor iemand anders’ kinderen – voor hen het dierbaarste op de wereld. Jouw kind kan de waarden en normen, die jijzelf belangrijk vindt, doorgeven aan de volgende generatie. Het kleinste gebaar kan de dag van een kindje al maken. Je mag dus best trots zijn als jouw zoon of dochter zich als Don Boscoanimator engageert!Images

Jij bent van harte welkom om één dag mee te draaien op een Don Boscospeelplein of -vakantiewerking.

"De lachende gezichtjes van kindjes doen mijn hart smelten."

animator - Don Bosco Oud-Heverlee