Images-loading
Images

Wat zijn Avondwoordjes?

Images

De dag afsluiten met een avondwoordje

Op de (meerdaagse) activiteiten van Jeugddienst Don Bosco hebben we de gewoonte om de dag af te sluiten met een avondwoordje. Dat is een kort verhaal, een tekst, een gedachte, een lied … dat de bedoeling heeft een bepaalde boodschap mee te geven aan de toehoorders. De traditie van het avondwoordje gaat terug op Don Bosco zelf, die elke avond afsloot met een kort woordje voor zijn jongeren. Niet alleen bij Jeugddienst Don Bosco, maar in de hele Don Boscowereld bestaat de gewoonte van het avondwoordje.

Ben je op zoek naar materiaal voor een avondwoordje of een bezinning op het speelplein, op kamp of op cursus? Klik voor inspiratie voor avondwoordjes of volg de facebookpagina avondwoordjes


“Wees vrolijk, doe goed en laat de mussen tjilpen.” 

Don Bosco’s pedagogie is er een van vreugde. Toen Dominiek Savio hem vroeg hoe hij heilig kon worden, was Don Bosco’s antwoord heel eenvoudig: wees altijd vrolijk en doe goed wat je moet doen. Meer had Dominiek Savio niet nodig om effectief die weg te behandelen die hij wilde gaan.

Met de uitspraak die deze laatste poster van dit werkjaar siert, spelen we daarop in: “Wees vrolijk, doe goed en laat de mussen tjilpen”. Je moet geen spectaculaire en buitengewone dingen doen om gelukkig te worden. Die weg wil Don Bosco ons ook vandaag nog tonen: gewoon vrolijk zijn, goed doen en de dingen laten gebeuren.

Jeugddienst Don Bosco zet de traditie van de voorbije vijf jaar verder en verspreidt ook dit werkjaar bij de start van elk trimester een poster met een inspirerende uitspraak. Geheel in lijn met de visie van de Jeugddienst kwam de poster tot stand met de hulp en de inbreng van een paar jonge vrijwilligers:­ de keuze van de quote, het aanleveren van de foto, de feedback bij het ontwerp, input bij het uitwerken van werkvormen …

Wil je deze poster ontvangen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar koen.timmermans@donbosco.be. 

Je vindt nog meer posters met een avondwoordje op de Pinterest-pagina van Jeugddienst Don Bosco.

Images

Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een geleerde toespraak. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken.

“In één woord TOP.”

Laura - Roots van Don Bosco, Turijn