Images-loading
Images

Wat zijn Avondwoordjes?

Images

De dag afsluiten met een avondwoordje

Op de (meerdaagse) activiteiten van Jeugddienst Don Bosco hebben we de gewoonte om de dag af te sluiten met een avondwoordje. Dat is een kort verhaal, een tekst, een gedachte, een lied … dat de bedoeling heeft een bepaalde boodschap mee te geven aan de toehoorders. De traditie van het avondwoordje gaat terug op Don Bosco zelf, die elke avond afsloot met een kort woordje voor zijn jongeren. Niet alleen bij Jeugddienst Don Bosco, maar in de hele Don Boscowereld bestaat de gewoonte van het avondwoordje.

Ben je op zoek naar materiaal voor een avondwoordje of een bezinning op het speelplein, op kamp of op cursus? Klik voor inspiratie voor avondwoordjes of volg de facebookpagina avondwoordjes


“Er ontstaat een sterkere band tussen vrienden wanneer een ruzie wordt bijgelegd.” Wie in zijn of haar vriendschappen ooit te maken kreeg met ruzie of conflicten en nadien de stap naar verzoening kon zetten, weet uit ervaring dat die situatie een heel nieuwe dimensie aan de vriendschap toevoegt. Zo vanzelfsprekend is het allemaal niet, maar een echte vriendschap wordt er ook rijker door.

Jeugddienst Don Bosco zet de traditie van de voorbije vijf jaar verder en verspreidt ook dit werkjaar bij de start van elk trimester een poster met een inspirerende uitspraak. Geheel in lijn met de visie van de Jeugddienst kwam de poster tot stand met de hulp en de inbreng van een paar jonge vrijwilligers:­ de keuze van de quote, het aanleveren van de foto, de feedback bij het ontwerp, input bij het uitwerken van werkvormen …

Wil je deze poster ontvangen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar koen.timmermans@donbosco.be. 

Images


Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een geleerde toespraak. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken.

“Turijn is een leuke spirituele verslaving!”

Kirsten - Roots van Don Bosco, Turijn