Images-loading
Images

Wat zijn Avondwoordjes?

Images

De dag afsluiten met een avondwoordje

Op de (meerdaagse) activiteiten van Jeugddienst Don Bosco hebben we de gewoonte om de dag af te sluiten met een avondwoordje. Dat is een kort verhaal, een tekst, een gedachte, een lied … dat de bedoeling heeft een bepaalde boodschap mee te geven aan de toehoorders. De traditie van het avondwoordje gaat terug op Don Bosco zelf, die elke avond afsloot met een kort woordje voor zijn jongeren. Niet alleen bij Jeugddienst Don Bosco, maar in de hele Don Boscowereld bestaat de gewoonte van het avondwoordje.

Ben je op zoek naar materiaal voor een avondwoordje of een bezinning op het speelplein, op kamp of op cursus?
Klik voor inspiratie voor avondwoordjes of volg de facebookpagina avondwoordjes


“Durf vragen om er samen voor te gaan” is een zinnetje van Maria Mazzarello, die samen met Don Bosco de congregatie van de zusters stichtte. In die paar woorden drukt de eerste zuster van Don Bosco uit waar ze haar medezusters én de jongeren toe uitdaagt: durven vragen om samen dingen te doen, om samen plannen te verwezenlijken, om er samen voor te gaan.

Je hoeft niet bang te zijn om anderen aan te spreken over je dromen en je plannen. Zet gerust die stap. Misschien krijg je wel een heel andere reactie dan de ’neen’ waar je voor vreesde. En als je er dan samen voor kunt gaan, ontstaat er een kracht die zoveel sterker is dan wanneer je alles op je eentje zou doen.

P+sitieve gedachten helpen je vooruit! Een nieuwe poster met een waarheid als een koe: als je positief in het leven staat, kom je veel verder dan met negatieve gedachten. Maria Mazzarello wist waarover ze het had! Wil je de poster ontvangen? koen.timmermans@donbosco.be

Jeugddienst Don Bosco zet de traditie van de voorbije vijf jaar verder en verspreidt ook dit werkjaar bij de start van elk trimester een poster met een inspirerende uitspraak. Geheel in lijn met de visie van de Jeugddienst kwam de poster tot stand met de hulp en de inbreng van een paar jonge vrijwilligers:­ de keuze van de quote, het aanleveren van de foto, de feedback bij het ontwerp, input bij het uitwerken van werkvormen …


Wil je deze posters ontvangen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar koen.timmermans@donbosco.be. 

Je vindt nog meer posters met een avondwoordje op de Pinterest-pagina van Jeugddienst Don Bosco.

Images

Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een geleerde toespraak. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken.

“Het deed deugd om bij de dingen stil te staan waar je niet veel aan denkt of niet aan wil denken.”

leerling uit Waregem - Stiltedagen