Corona:
wat nu met mijn buitenland­plannen?

Ben jij geïnteresseerd in één van onze projecten en vraag je je af wat kan of wat mag?
Go Strange
(wegwijzer Internationaal vrijwilligerswerk) zette dit voor ons op een rijtje:

De Belgische Regering heeft het verbod op niet-essentiële reizen door de COVID-19 pandemie afgelast. Vanaf maandag 19 april mag je terug op reis, maar pas op, dit is met heel wat beperkingen.

Stel jezelf eerst de vraag of je reis de moeite waard is onder deze omstandigheden en of het echt wel moet.

Je leest best volgende dingen door, voor je vertrekt:

Laat het land je binnen?

  Elk land kan zelf beslissen om even geen reizigers binnen te laten en kan ook de specifieke reisvoorwaarden bepalen. Bekijk dus op voorhand of het land je binnen laat, dat kan je vinden op de website van Buitenlandse Zaken.

  Wat zijn de regels van het land waar ik naartoe wil?

   Bekijk op voorhand de lokale coronaregels. Je kan die checken op Reopen Europe.

   Wat is het Europees digitaal coronacertificaat?

    Vanaf 1 juli 2021 is er het Europees digitaal coronacertificaat. Om vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie (en mogelijk ook IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein - let op, het Verenigd Koninkrijk hoort hier niet bij), zal het coronacertificaat helpen. Je krijgt het als:

    • je minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Dit is het vaccinatiecertificaat en is 1 jaar geldig vanaf de dag na vaccinatie;
    • je negatief op corona hebt getest (PCR-test niet ouder dan 72 uur). Let op, dit is 72 uur vanaf het moment dat je de test aflegt. Daarna krijg je een testcertifciaat;
    • of je van corona bent hersteld in de voorbije 6 maanden (want dan heb je nog genoeg antistoffen in je lichaam en heb je voldoende immuniteit). Dit is het herstelcertificaat. Het is geldig vanaf 11 dagen na een positieve test en blijft 180 dagen gelden vanaf het moment van de test.

    Er zijn dus drie certficiaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat en een herstelcertificaat. Je kan meer dan 1 certificaat hebben, want voor elke tekst en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certficaat. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).

    Het coronacertificaat is opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android). Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app). Het coronacertificaat is gratis, al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR-test (zie ook hieronder).

    Let op, op 19 juli 2021 is aangekondigd dat ze hier strenger op gaan controleren.

    Wat betekenen de kleurcodes van mijn bestemming?

     Code Rood: Je kan niet vertrekken naar dit land of regio’s of het wordt sterk afgeraden. Als je terugkeert uit zo’n rode zone:

     • Vul je het PLF-formulier in (zie hieronder);
     • Hoef je met het digitaal coronacertificaat niet in quarantaine of;
     • Hoef je met een onmiddellijke test bij aankomst (dag 1 of dag 2) niet in quarantaine. Let op, dit moet een PCR-test zijn en mag geen sneltest zijn en geldt voor iedereen boven de 12 jaar.

     Minder dan 48 uur in een rode zone? Dan hoeft dit allemaal niet.

     Code Oranje: Je mag naar deze landen of regio’s reizen, maar je moet voldoen aan de specifieke voorwaarden (quarantaine, een test …) van de bestemming zelf en ter plaatse extra voorzichtig zijn. Check dit dus zeker op voorhand op de website van Buitenlandse Zaken en Reopen Europe.

     Code Groen: Je kan naar deze landen gaan, maar hou je zeker aan de lokale coronaregels.

     Je kan de kleurencodes per land terugvinden via de reisadviezen en je vindt meer informatie op onze nationale coronawebsite.

     Wat als ik terugkom uit een zone met heel hoog risico?

      Om gevaarlijke virusvarianten buiten Europa te houden, zijn er extra voorwaarden als je uit een zone met heel hoog risico terugkomt. Je moet daarbij een verplichte quarantaine doen van 10 dagen met een PCR-test op dag 1 en dag 7. Dit moet ook als je al volledig gevaccineerd bent en/of al een negatieve test hebt afgelegd.

      De zones met heel hoog risico kan je terugvinden op de reisadviezen.

      Let op, op 19 juli 2021 is aangekondigd dat er een verstrengde procedure komt voor landen waar gevaarlijke virusvarianten zijn. Het maakt dus niet uit welke kleurcode het land heeft, als er een nieuwe gevaarlijke variant is in het land waar je naartoe gaat, moet je bij terugkomst in België ook aan de extra voorwaarden hierboven voldoen.

      • Wat is het Passagier Lokalisatie Formulier?

      Heb je een digitaal coronacertificaat (zie hierboven)? Dan hoeft quarantaine niet. Maar het invullen van het  Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) is wel nog altijd verplicht. Je vult dit formulier in als je langer dan 48 uur in het buitenland bent geweest. Het maakt niet uit vanuit welk land je terugreist, hoe je gereisd hebt of als je een digitaal coronacertificaat hebt: iedereen moet dit formulier invullen bij terugkeer, ten laatste 48 uur voor je in België aankomt.

      Het formulier onderzoekt of je een hoog risico loopt op besmetting en dus in quarantaine moet:

      • Krijg je een sms? Dan moet je in quarantaine en je laten testen.
      • Krijg je geen sms? Dan moet je niet in quarantaine.
      • Als je een digitaal coronacertificaat hebt, moet je niet in quarantaine. Tenzij je uit hoogrisico gebied kwam.

      Er worden controles gehouden of je het formulier hebt ingevuld en of je de quarantaineregels volgt. Hou je je niet aan de verplichte quarantaine? Dan riskeer je een boete (tot 250 euro).  Alle informatie hierover op info-coronavirus.be.

      Let op, op 19 juli 2021 is aangekondigd dat ze hier strenger op gaan controleren.

      Kan ik reizen buiten de EU?

       Voor reizen buiten de EU is er geen certificaat. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft intussen sterk afgeraden.

       Wat zijn PCR-testen? Krijgen we er gratis?

        PCR-testen zijn de meest gebruikte en meest betrouwbare tests om te kijken of corona aanwezig is. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel.

        Aangezien er veel negatieve testen gevraagd worden bij reizen, zijn er tegemoetkomingen. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september. Bekijk meer informatie hier.

        Ik wil iemand contacteren om vragen te stellen: