Corona:
wat nu met mijn buitenland­plannen?

Ben jij geïnteresseerd in één van onze projecten en vraag je je af wat kan of wat mag?
Go Strange
(wegwijzer Internationaal vrijwilligerswerk) zette dit voor ons op een rijtje:


1. Mag ik naar het buitenland vertrekken?

De Belgische overheid heeft het verbod op niet-essentiële reizen door de COVID-19 pandemie opgeheven. Je mag dus op reis, maar er zijn nog heel wat beperkingen.

Stel jezelf eerst de vraag of je reis de moeite waard is onder deze omstandigheden en of het echt wel moet.

Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft sterk afgeraden. De regels per land kan je terugvinden in de reisadviezen van onze federale overheid.

2. Laat het land mij binnen? En welke coronaregels gelden er?

Elk land beslist zelf welke reizigers het toelaat en onder welke voorwaarden. Check de reisadviezen per land van onze federale overheid en kom deze zaken te weten:

 • Wat is de algemene situatie in dat land? Is er bijvoorbeeld een avondklok, of zijn er vervroegde sluitingsuren?
 • Laat jouw bestemming inwoners uit België toe?
 • Vraagt jouw land van bestemming jou om je te registreren, voor je op reis vertrekt? Zo ja, waar en wanneer moet je dat dan doen (bv. online, voor je vertrek)
 • Moet je vooraf een test laten doen, en zo ja, wat zijn de voorwaarden dan?
 • Welke soorten vaccins worden door het land aanvaard?

De EU publiceert wekelijks een coronarisicokaart voor veilig reizen op Reopen Europe. Daarop worden kleurcodes (groen, oranje, rood, donkerrood) gebruikt om de coronasituatie per land aan te duiden. Je kan doorklikken per land om meer te weten te komen.

3. Wat is het Europese digitale COVID-certificaat?

Sinds 1 juli 2021 is er het Europees digitaal COVID-certificaat. Daarmee kan je vrij en veilig reizen van en naar de lidstaten van de Europese Unie en naar 18 andere landen:Albanië, Andorra, Armenië, Zwitserland, Faeröer, Israël, IJsland, Liechtenstein, Marokko, Monaco, Noord-Macedonië, Noorwegen, Panama, San Marino, Turkije, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Vaticaanstad.

Je krijgt het als:

 • je minstens 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus. Dit is het vaccinatiecertificaat en is 1 jaar geldig vanaf de dag na vaccinatie;
 • je van corona bent hersteld in de voorbije 6 maanden (want dan heb je nog genoeg antistoffen in je lichaam en heb je voldoende immuniteit). Dit is het herstelcertificaat. Het is geldig vanaf 11 dagen na een positieve test en blijft 180 dagen gelden vanaf het moment van de test. 
 • je negatief op corona hebt getest. Daarna krijg je een testcertifcaat. Opgelet: enkel een PCR-test of antigeentest is geldig, en hij mag niet langer dan 24, 48 of 72 uur geleden afgenomen zijn. De exacte geldigheidstermijn van de test verschilt per land en naargelang het soort test. Opgelet: bij sommige landen geeft het testcertificaat geen toegang, daar tellen enkel vaccinatie- of herstelcertificaten. Check daarom altijd de reisadviezen om te weten wat voor jouw bestemming van toepassing is.

Kortom, er zijn drie soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat en een herstelcertificaat. Je kan meer dan 1 certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (je eerste, tweede en de boosterprik) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).

4. Waar kan ik mijn COVID-certificaat vinden?

Het coronacertificaat is opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android). Heb je geen smartphone? Geen probleem, want er zijn ook andere manieren om je COVID-certificaat te krijgen.

Het coronacertificaat is gratis, al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR- of antigeentest (zie ook hieronder). Vaccinaties zijn gratis.

5. Wat zijn PCR-en antigeentesten? En waar kan ik deze laten afnemen?

PCR-testen zijn de meest gebruikte en meest betrouwbare tests om te kijken of corona aanwezig is. Met een wattenstaafje wordt een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Daarnaast zijn er de antigeentesten, dat zijn de sneltesten die je bij de apotheek kan laten afnemen en waar je na 15 minuten het resultaat kent.

Opgelet: de ‘zelftesten’ die je bij de apotheek kan kopen om thuis af te nemen, zijn géén PCR-of antigeentesten en kan je dus niet gebruiken als COVID-test om naar het buitenland te gaan.

COVID-testen die je laat afnemen omwille van je vertrek naar het buitenland of terugkeer uit het buitenland, zijn niet gratis.

Heb je een test nodig voor je reis of bij terugkeer? Hier lees je welke stappen je dan moet zetten: www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/coronatesten-en-quarantaine

6. Ik wil op reis vertrekken. Wat moet ik doen?

Volg dit stappenplan om veilig te reizen:

Bron: www.info-coronavirus.be/nl/veilig-reizen/

7. Ik ben op reis geweest, en kom terug uit het buitenland. Wat moet ik doen?

Vul het PLF-formulier, het Passagier Lokalisatie Formulier, in voor je aankomst in België. Je ontvangt een QR-code als bewijs van invullen.

Enkel in deze uitzonderlijke situatie hoeft dat niet: als je minder dan 48 uur in het buitenland was, je daarbij niet met vliegtuig/trein/boot hebt gereisd, je in de Schengenzone bleef én je afgelopen 14 dagen niet in een ‘hoog risicoland’ verbleef. In alle andere gevallen – bijna altijd dus - is het verplicht om een PLF-formulier in te vullen.

Het PLF- formulier onderzoekt of je een hoog risico loopt op besmetting en dus in quarantaine moet:

 • Krijg je een sms? Dan moet je in quarantaine en je laten testen.
 • Krijg je geen sms? Dan moet je niet in quarantaine.
 • Als je een digitaal coronacertificaat hebt, moet je niet in quarantaine. Tenzij je uit hoog risicogebied kwam.
 • Om gevaarlijke virusvarianten buiten Europa te houden, zijn er extra voorwaarden als je uit een zone met heel hoog risico terugkomt. Dan is quarantaine wel verplicht bij terugkeer. Je kan alle extra voorwaarden hier terugvinden: https://www.info-coronavirus.be/nl/hoog-risico-landen/ Daar is ook een lijst van de hoogrisicolanden terug te vinden.

  Er worden controles gehouden of je het formulier hebt ingevuld en of je de quarantaineregels volgt. Hou je je niet aan de verplichte quarantaine? Dan riskeer je een boete (tot 250 euro). 

  Blijf up-to-date met Go Strange

Volg ons op Facebook, Instagram en TikTok, check de Go Strange-kalender of schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste nieuwtjes en updates.Ik wil iemand contacteren om vragen te stellen: