Corona:
wat nu met mijn buitenland­plannen?

Ben jij geïnteresseerd in één van onze projecten en vraag je je af wat kan of wat mag?
Go Strange
(wegwijzer Internationaal vrijwilligerswerk) zette dit voor ons op een rijtje:

Wil je voor een langere tijd naar het buitenland? Neem dan in overweging dat je misschien daar eerst in quarantaine moet en dat je buitenlandervaring niet hetzelfde zal zijn met alle beperkingen. Check zeker met ons en bekijk op voorhand de maatregelen in het land waar je naartoe gaat.

Ga je voor een kortere periode naar het buitenland? Maak dan de afweging of het echt de moeite waard is om nu te vertrekken en bespreek het met ons.


De Regels:

Je mag binnen België op reis voor één of meerdere dagen.

Reizen naar het buitenland wordt momenteel afgeraden​ door de COVID-19-pandemie. Sinds 15 juni mag je opnieuw internationaal reizen, maar pas op dit is met heel wat beperkingen. Je verplaatsen kan binnen de Europese Unie en naar het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zwitersland, Liechtenstein en Ijsland. Er zijn kleurcodes toegekend aan deze gebieden. Daarbij is de regel:

Code Rood: Dit kan twee dingen betekenen: (a) onze overheid raadt ten zeerste af om naar deze landen of regio's te reizen, of (b) de overheid van dit land verbiedt Belgen om naar het land te reizen (tenzij voor essentiële* reizen). Een COVID-test en quarantaine kunnen verplicht zijn bij terugkeer naar België.

Code Oranje: Je mag naar dit gebied reizen, maar dit wordt afgeraden door onze overheid. Je moet extra voorzichtig zijn ter plaatse.

Licht Oranje: Je mag reizen naar deze landen, maar de overheid van dit land legt reizigers uit België een COVID-test en/of quarantaine op.

Code Groen: Je kan naar deze landen gaan, maar hou je zeker aan de lokale coronaregels.

*Welke soort reizen als "essentiëel" beschouwd worden, hangt af van de overheid van ons land waar je heen gaat. Meestal gaat het om verplaatsingen omwille van je job.

Landen beslissen zelf of er Belgen binnen mogen of niet.

Ongeacht naar welke land je gaat, voor je terugkeer naar België moet je altijd een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Dat formulier zal aangeven of je als reiziger bij aankomst in België al dan niet in quarantaine moet gaan of een test moet ondergaan.

Voor alle landen buiten Europa geldt momenteel code rood.


Waar vind ik up-to-date informatie?

Ik wil iemand contacteren om vragen te stellen: