Images-loading
Images

Vrijwilligerswerk in Afrika

Images

Engagement in Afrika?

Wil je je via Jeugddienst Don Bosco vzw engageren in het buitenland? Dat kan! We bieden jou de kans om deel te nemen aan speelplein- en animatorprojecten, jongerenuitwisselingen­, vormingsprojecten of individueel vrijwilligerswerk... in Afrika.

Stappenplan

Internationaal vrijwilligerswerk is een hele uitdaging voor jou. Het is niet zomaar iets waar je elke dag aan begint. Door ondersteuning op maat te bieden, proberen we jouw ervaring zo mooi mogelijk te maken. Jeugddienst Don Bosco heeft voor jou een stappenplan uitgewerkt dat je kan helpen om jouw internationale droom te plannen.


IK DROOM ERVAN OM...

Je droomt ervan om deel te nemen aan een internationaal project, maar je hebt nog zoveel vragen en weet niet waar te beginnen? Jeugddienst Don Bosco biedt je enkele hulpmiddelen om meer informatie te verkrijgen.

 Info zoeken
Op deze website vind je al veel informatie over de verschillende projecten. Jaarlijks organiseert Jeugddienst Don Bosco een infomarkt in Leuven waar je alle informatie vindt en kan luisteren naar getuigenissen.

Contacteer ons
Zit je nog met vragen? Bel of mail gerust. Je bent ook altijd welkom voor een persoonlijk gesprek. Maak een afspraak via e-mail internationaal@donbosco.be of contacteer Jeugddienst Don Bosco telefonisch via 016 24 16 20.


DE IDEALE MATCH...

Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen overeenstemmen.

Motivatiebrief
Afhankelijk van het project wordt er gevraagd een motivatiebrief op te stellen of een vragenlijst in te vullen. Zo krijgt Jeugddienst Don Bosco een beter zicht op wie jij bent en wat jouw motivatie is om naar het buitenland te trekken.

Kennismakingsgesprek
Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek of -dag waarop je meer te weten komt over het project en de organisatie.

Verwachtingen afstemmen
Voldoet het project aan al jouw verwachtingen? Ben jij diegene die wij zoeken? Als we deze vragen positief kunnen beantwoorden, dan mag je je voorbereiden en verheugen op een internationale ervaring.

Wat verwachten we van jou?
Als je met Jeugddienst Don Bosco op pad gaat, verwachten we ook iets van jou. Daarom stellen we de volgende voorwaarden.

  • Je bent minstens 17 jaar oud, zie de projectvoorwaarden.
  • Je begrijpt en spreekt Engels.
  • Je bent enthousiast en gemotiveerd om je in te zetten voor jouw project.
  • Je neemt actief deel aan het volledige traject van het project:
  • de voorbereiding, de evaluatie en de nawerking.
  • Je bent bereid je in te leven in de gewoonten, verwachtingen en noden van een plaatselijke gemeenschap (cultuur, eten, enz.).
  • Je bent bereid te werken in de geest van Don Bosco en de daarbij horende christelijke waarden en verwachtingen.
  • Je staat open voor een (andere) gelovige cultuur.
  • Je bent plezierig geëngageerd en je hebt er enorm veel zin in.
  • Een aantal projecten stellen nog bijkomende vereisten over bijvoorbeeld leeftijd en/of ervaring. Je leest die bij de details van elk project.

VOORBEREIDINGSTRAJECT

Een geslaagd project begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Op allerlei vlakken proberen we je voor te bereiden op wat je te wachten staat. Je zal er zeker de vruchten van plukken tijdens je verblijf in het buitenland.

Voorbereidingstraject
Afhankelijk van het project worden er een of meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens die momenten maak je uitgebreider kennis met het project, je medevrijwilligers en de organisatie. Er wordt aandacht besteed aan de cultuur waar je in terecht komt.
Je krijgt heel wat praktische en inhoudelijke informatie en tips. Het is het ideale moment om alle vragen te stellen waar je nog mee zit.

Informatiebundel
De informatiebundel balt alle praktische informatie samen in één handige gids. Je vindt er alle concrete reisinfo in. Kies je voor een project buiten Europa,­ dan zal de informatiebundel­ nog extra info bevatten: over je inentingen,­ je visum, je internationaal­ reispaspoort, …

Praktische zaken
Tickets boeken, de verzekering, het verblijf regelen. Veel van het praktische werk wordt al voor jou gedaan. We werken samen met een netwerk van betrouwbare partners zodat de zaken goed geregeld worden. Waar nodig staat Jeugddienst Don Bosco je altijd met raad en daad bij.


AANGEKOMEN. WAT NU?!

En dan ben je eindelijk aangekomen op je bestemming. Wat nu gedaan? Moet ik het openbaar vervoer nemen? Met wie heb ik nu best contact? Hoe zit het met de veiligheid? Het kan inderdaad overdonderend­ zijn als je in een ver land verblijft, zelfs als je in groep bent. Hoe je dat ‘overleeft’, wordt hieronder­ op een rijtje gezet.

Voorbereiding
Tijdens de voorbereiding proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op wat komen gaat. We bieden je handvaten zodat je zelfstandig in het project kan staan.

Don Bosconetwerk
Jeugddienst Don Bosco maakt deel uit van het wereldwijd verspreide netwerk van organisaties en gemeenschappen van Don Bosco. Al onze projecten vinden dan ook plaats in samenwerking met die organisaties. In alle situaties kunnen we terugvallen op dit georganiseerd Don Bosconetwerk. Door goede samenwerking en communicatie­ kunnen we het project, de zorg voor de vrijwilliger­ en veiligheid centraal stellen. Bij projecten buiten­ Europa verblijf je in een Don Boscogemeenschap­ of in een vrijwilligershuis vlakbij. Je leeft er samen met de salesianen en/of zusters­ van Don Bosco. Een leerschool voor de vrijwilligers,­ maar zeker ook voor de gastorganisatie­ Gedurende het verblijf­ staan openheid­ en respect voor elkaars manier van leven centraal.

Groepsverantwoordelijke
Elk vrijwilligersproject heeft een eigen groepsverantwoordelijke. Die persoon heeft al ervaring met internationale projecten en is dan ook je eerste aanspreekpunt ter plaatse. Samen draag je de verantwoordelijkheid om er een geslaagd project van te maken.

Contact met het thuisfront
Op de weblog www.jdbwereldwijd.wordpress.com kan je ervaringen en foto’s delen met het thuisfront.


WEER THUIS. WAT NU?!

Je bent enthousiast thuisgekomen, je hebt duizend en één dingen te vertellen, je wilt je inzetten voor het project, je wilt nog meer zulke internationale ervaringen meemaken. Allemaal heel herkenbaar als je terugkomt van een project in Europa of het Zuiden.

Terugkommoment
Jeugddienst Don Bosco biedt je de ideale kans om met al jouw enthousiasme, energie en plannen aan de slag te gaan. We organiseren voor alle internationale vrijwilligers een terugkommoment, waarop je kan napraten en ervaringen uitwisselen met medevrijwilligers.

Anderen inspireren
We willen jouw ervaring ook gebruiken om nieuwe jongeren voor te bereiden op hun internationaal avontuur. Als ervaringsdeskundige ben jij immers de ideale bron van informatie en enthousiasme. Jij kan andere vrijwilligers inspireren om eenzelfde avontuur tegemoet te gaan.


Praktisch

Heb je gevonden wat je zocht? Dan wordt het tijd om eens nader kennis te maken en te bekijken of onze verwachtingen overeenstemmen. Maak een afspraak via e-mail internationaal@donbosco.be of telefonisch via 016 24 16 20. We vragen je om een motivatiebrief op te stellen en je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hebben we na dit gesprek een ideale match, dan kan jouw voorbereidingstraject van start gaan.

Images

Vrijwilligersproject, Zambia

Je trekt samen met een groepje jongeren en begeleiders naar Zambia voor een complete onderdompeling in de plaatselijke cultuur.

Zambia is een prachtig land in het zuidelijke deel van Afrika met een enorme gastvrijheid. Het heeft een mooie cultuur en schitterende natuur. In de stad of het dorp waar je naartoe trekt, werk je mee met de lokale gemeenschap en ervaar je het alledaagse­ leven. Een unieke belevenis!
We stappen mee in een brede waaier van lokale duurzame projecten waar we met onze handen aan de slag kunnen, telkens in samenwerking met de lokale bevolking. Evenzeer zetten we ons in voor het plaatselijke speelplein waar spelen met kinderen en jongeren centraal staat. 

Je leert de Zambiaanse cultuur­ op een aangename manier kennen. Je bouwt vriendschappen op en beleeft momenten waar je de rest van je leven met veel vreugde aan zal terugdenken. Je wordt er helemaal geïnspireerd door de ‘African way of living’.

Lees de ervaringen van andere vrijwilligers op de blog www.jdbwereldwijd.wordpress.com.

Praktisch

Datum: half juli tot half augustus 2019
Leeftijd: 17+
Plaats: Zambia (Kabwe, Makululu, Mansa, …)
Deelnemingsvoorwaarden:
- Je bent gemotiveerd om je handen uit de mouwen te steken voor de lokale bevolking.
- Je bent bereid je in te leven in de Zambiaanse cultuur.
- Je volgt mee het voorbereidingsprogramma.

inschrijvings-en annuleringsvoorwaarden

Selectie:
Je schrijft een motivatiebrief aan internationaal@donbosco.be .
Tijdens een kennismakend gesprek toetsen we af of jouw verwachtingen overeenstemmen met de onze.

Kostprijs:
€ 1600 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal­ reispaspoort en inentingen zijn niet inbegrepen.)

Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via dit formulier.
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.

Images

Team Paco, Zambia, Malawi of Zimbabwe

Wist je dat er in Zambia, Zimbabwe en Malawi ook Don Boscospeelpleinen en jeugdcentra met vele kinderen zijn? Nee? Dan is dit jouw kans om dat te ontdekken. 

Heb jij al wat ervaring in het jeugdwerk als animator en/of hoofdanimator dan ben jij de geschikte persoon om mee te gaan naar Zambia, Zimbabwe of Malawi. Sinds enkele jaren organiseren we op één van de lokale Don Boscowerkingen een animatorcursus voor de jongeren die zich inzetten voor het oratory*. Vanuit hun en onze ervaring bouwen we onze sessies op en brengen we de jongeren (tijdens de cursus) de kneepjes van het animatorvak bij. Met een enorme dosis enthousiasme halen we het beste in elkaar naar boven. Tijdens het tweede gedeelte van het project staan we samen met de jongeren op het speelplein. We zoeken naar de best mogelijke manier om hun competenties te versterken en het speelplein verder uit te bouwen.  Het nauwe samenwerken en samenleven zorgt ervoor dat het een intense en verrijkende ervaring wordt die je nog lang met je zal meedragen.

*oratory: zo wordt een speelplein in deze landen genoemd.  

Lees de ervaringen van andere vrijwilligers op de blog www.jdbwereldwijd.wordpress.com.

Praktisch

Datum: half juli tot half augustus 2019
Leeftijd: 18+
Plaats: Zambia (Kabwe, Chingola, Mansa), Malawi (Nkhotakota) of Zimbabwe (Hwange)
Deelnemingsvoorwaarden:
- Je bent hoofdanimator of instructor OF je hebt minstens 3 jaar ervaring­ in het jeugdwerk.
- Je spreekt en begrijpt Engels.
- Je bent bereid mee te leven in een christelijke context.
- Je bent bereid nauw samen te leven en te werken in de plaatselijke cultuur.
- Je volgt mee het voorbereidingsprogramma.

inschrijvings-en annuleringsvoorwaarden

Selectie:
Je schrijft een motivatiebrief aan internationaal@donbosco.be.
Tijdens een kennismakend gesprek kunnen we aftoetsen of jouw verwachtingen overeenstemmen met die van ons.
Kostprijs:
€ 1400 (Vliegtickets, visum, voorbereiding, verzekering en verblijf­ inbegrepen. Toeristische uitstappen, persoonlijke onkosten, internationaal reispaspoort en inentingen zijn niet inbegrepen.)

Is de deelnameprijs een probleem? Neem dan contact met ons op via dit formulier.
We bekijken samen discreet wat er mogelijk is.

Images


Voor alle informatie over internationaal vrijwilligerswerk, stuur een mailtje naar internationaal@donbosco.be of contacteer Fonny Grootjans telefonisch via 016 24 16 20.

"Nergens zag ik zulke enthousiaste, vurige kinderen die voor elk spel interesse toonden en altijd weer bereid waren mee te ravotten.”

Petra en Tijl - animatorenuitwisseling in Alicante, Spanje