Images-loading
Images

Verhalen van deelnemers

Images

Arthur, vrijwilligersproject Zambia


'Een andere cultuur ontdekken, dat is een unieke ervaring !'

Een gesprek met Arthur De Bolle, deelnemer vrijwilligersproject Zambia.

Dag Arthur, jij bent de voorbije zomer met Jeugddienst Don Bosco naar Zambia geweest.
Hoe was dat voor jou?

Het was een superervaring! We hadden een zeer fijne groep vanuit België, maar ook het project, de cultuur, de omgeving: het was écht geweldig om dat eens te ervaren.

Jullie hebben je ingezet voor het Chiloto-project van de salesianen van Don Bosco. Wat voor een project is dat?
Chiloto is eigenlijk een opvangtehuis voor kinderen en jongeren uit Makululu, een dichtbevolkte woonwijk met veel armoede en toch ook wel redelijk veel straatkinderen.
De kinderen die in Chiloto wonen, hebben meestal geen ouders meer, of kunnen niet terecht bij hun familie. Ze worden er opgevangen en krijgen de kans om naar school te gaan en zich in een familiale omgeving te ontwikkelen. Chiloto wordt eigenlijk hun thuis.

Hadden jullie veel contact met de kinderen?
Ja, dagelijks waren we met hen bezig. We hielpen mee tijdens de huiswerkmomenten ’s avonds, we aten geregeld samen, we zagen de kinderen op het speelplein en dagelijks werden er ook avondactiviteiten georganiseerd ter ontspanning.
Het was niet altijd even makkelijk, doordat de kinderen zeer competitief zijn ingesteld en vaak nog een straatmentaliteit hebben. Ze kunnen zeer hard zijn voor elkaar. 

Kan je eens een mooi moment beschrijven dat jou is bijgebleven?
Er is me veel bijgebleven. Ik zal deze ervaring niet snel vergeten. Maar een van de leukste was wel dat we met de groep door Makululu wandelden en dat we achtervolgd werden door een groep kinderen. Aan elke hand had ik drie kinderen meelopen. We konden zingen en dan zongen ze mee, of hen enkele woorden aanleren en dan herhaalden ze dat. Of wij zeiden enkele woorden in het Bemba en dan begonnen ze allemaal te lachen. Er werd enorm veel plezier gemaakt tijdens die wandeling.

'We kunnen het gerust soms ook met wat minder doen.'

Hoe kijk je terug op die ervaring? Is er iets dat je meeneemt?
Ik heb het gevoel dat het wel een impact heeft gehad op mij. Je leeft er in een andere, minder luxueuze context.
En dat doet je veel meer relativeren eens je terug bent. In Zambia ‘s avonds de ijskast optrekken en daar nog een ‘late night snack’ maken was geen optie, gewoon doordat dat alles zeer beperkt aanwezig was. Je moest het doen met wat er was. En dat heeft me wel tot het besef gebracht dat we dankbaar mogen zijn voor wat we hebben, maar ook dat we kritisch mogen zijn voor onszelf. En dat we het gerust soms ook met wat minder kunnen doen.

'Ik heb het gevoel dat het wel een impact heeft gehad op mij.' 

Waarom zou iemand mee moeten gaan met het Vrijwilligersproject Zambia in 2020?
Het is gewoon een unieke ervaring. Je krijgt die kans niet veel en die moet je gewoon grijpen. Je beleeft superleuke momenten met je reisgenoten, je ontmoet in Zambia zoveel mensen – jong en oud – en je beleeft unieke momenten.
En ‘gewoon’: het is een andere cultuur die je kan ontdekken. Je moet het écht gedaan hebben, het is een unieke kans!

Don Bosco zou trots zijn op jullie! Dank je wel en tot snel!

Meer info over het vrijwilligersproject in Zambia.

Images

Marie, vrijwilligersproject Zambia

"Het raakte me om te zien in welke moeilijke situatie sommige kinderen overleven en hoe weinig kansen ze hebben om hun levensomstandigheden te verbeteren."

Gesprek met Marie Vanwing, begeleidster van het vrijwilligersproject in Zambia

Tijdens de zomer van 2019 trokken acht jongeren voor vijf weken naar Zambia om zich in te zetten in het Chiloto-project: een opvangcentrum voor straatkinderen van de salesianen in Makululu.

Wat was jullie taak als vrijwilligers?

We hebben op drie weken tijd vanaf nul een huis gebouwd om te gebruiken als vrijetijdsruimte. We werkten er samen met lokale werkmannen, vaak jongens die bij de salesianen hun stiel geleerd hebben. Ze legden ons uit hoe we moesten bouwen zonder machines. Ze porden ons aan om hard te werken en lieten ons zwoegen. Tijdens het bouwen smeedden we een goede band met hen. Na een tijdje kwamen hun persoonlijke verhalen los, vaak over de harde leerschool die het leven was geweest voor hen.

We werkten het huis bijna helemaal af en zetten er een pooltafel in – erg populair in Zambia. In België hadden we via allerlei sponsoracties een bedrag bij elkaar gesprokkeld en daarmee zijn de bouwmaterialen en de pooltafel gefinancierd. Don Bosco Stichting steunde het project met € 4500.

Hebben jullie activiteiten georganiseerd voor de kinderen van het opvangcentrum?

’s Avonds begeleidden we studeermomenten en organiseerden we speelavonden voor de straatkinderen die in Chiloto verblijven. Dat was een hele uitdaging, want dat gaat er helemaal anders aan toe dan in België!

Tijdens het studeren hielpen we met het huiswerk voor Engels. Andere vakken konden we niet ondersteunen, want we beheersten de lokale taal, het Bemba, niet.

In het begin verliepen de speelavonden wel wat chaotisch, want we wisten niet zo goed hoe we het animeren van de kinderen van 6 tot 16 jaar moesten aanpakken. We beslisten om tijdens het bouwen telkens vier mensen om de beurt vrij te houden om de activiteiten van ’s avonds voor te bereiden. Dat was meteen goede afwisseling met het fysieke werk dat we moesten doen. Vanaf toen liep het veel beter en werden de speelavonden een succes.

Het was voor die kinderen niet zo vanzelfsprekend om echt samen te spelen. Ze zijn erg competitief ingesteld, “ik moet winnen” zit er fel in. Een spel beginnen zoals we hier in België doen met een spelleider die de regels uitlegt, dat werkte niet, dat ondervonden we al snel. De kinderen zijn het gewoon om zelfstandig te zijn omdat ze jaren alleen overleefd hebben op straat. Je moet hen dus niet bij het handje houden of betuttelen, daar houden ze niet van. We bedachten een concept waar er verschillende spelen aangeboden werden over het terrein. We verdeelden de kinderen in groepjes en zij maakten zelf de keuze welk spel ze gingen spelen. We speelden zelfs vertrouwensspelletjes. Dat was moeilijk voor hen, maar het was fijn om te zien dat het toch resultaat had."Het was voor die kinderen niet zo vanzelfsprekend om echt samen te spelen."

Welke kinderen verblijven er in het opvangcentrum?

Makululu is de tweede grootste compound ter wereld, er wonen tienduizenden kinderen. Er is veel nood aan opvang voor kinderen die nergens anders terechtkunnen. De werkloosheidsgraad is hoog en er is een grote verslavingsproblematiek. Vaak werken ouders ver van huis in de kopermijnen in het noorden en blijven de kinderen achter bij familie of vrienden. Vele kinderen worden de straat op gestuurd om geld te verdienen om te kunnen overleven. Ze bedelen of knappen klusjes op. Ze slapen ’s nachts op straat en snuiven lijm om de koude niet te hoeven voelen.

De salesianen zoeken de kinderen op straat en ze zoeken uit wat hun thuissituatie is. In samenspraak met de sociale dienst en eventueel de familie – als die er is – wordt er beslist of de kinderen tot hun 18 jaar bij de salesianen mogen verblijven. In het opvangcentrum krijgen ze kleren, eten en schoolmateriaal en kunnen ze naar school gaan. Er wordt een strak dagschema aangehouden zodat ze van de straat gehouden kunnen worden. We hebben weleens meegemaakt dat een jongen terug op straat was geraakt, maar de groep jongens in Chiloto tolereert dat niet. Die groep kinderen is een soort familie geworden die elkaar op het rechte pad probeert te houden."De kinderen zijn het gewoon om zelfstandig te zijn omdat ze jaren alleen overleefd hebben op straat. Je moet hen dus niet bij het handje houden of betuttelen, daar houden ze niet van."

Wat heeft je aangegrepen tijdens het vrijwilligersproject?

Ik had er veel bewondering voor de lokale vrijwilligers – jonge mannen, die in ruil voor kost en inwoon en de financiering van hun studies – opvoeders zijn voor de kinderen. Ze zijn dag in dag uit bezig met hen. Ze staan om vijf uur op met de jongens, douchen met koud water, om zes uur gaan ze naar de mis en daarna gaan ze naar school. Het dagschema van de vrijwilligers is zo druk dat ze geen enkel vrij moment hebben.

Hoe heb je het ervaren om de Zambiaanse cultuur te leren kennen?

We hebben de cultuur leren kennen als heel familiaal en gastvrij. Ze hebben in deze regio nog niet vaak een blanke persoon gezien, dus overal waar we kwamen, riepen ze ‘muzungu’ – dat betekent ‘blanke’. Het was wel overweldigend: we liepen door een stadje en meteen kwam er een hele bende kinderen achter ons aan die ons allemaal eens wilden aanraken. We werden vaak aangeklampt met de vraag om te komen eten bij de mensen thuis. De gastvrijheid was heel mooi, maar op vermoeiende werkdagen wilden we graag eens ongemerkt ergens wandelen en dat ging niet.

Hoe was het om terug naar huis te gaan?

Het raakte me om te zien in welke moeilijke situatie sommige kinderen overleven en hoe weinig kansen ze hebben om hun levensomstandigheden te verbeteren. Ik probeerde dat als begeleider in de groep bespreekbaar te maken, zodat iedereen dat een plaats kon geven.

Toen we vertrokken in Kabwe om naar Livingstone te gaan, om het toeristische gedeelte van onze reis aan te vatten, voelde ik me wel een beetje schuldig. De jongens waren aan ons gehecht geraakt en na vier weken verdwenen we alweer uit hun leven.

Wat wil je nog meedelen aan toekomstige vrijwilligers?

Bereid je erop voor dat het een heel pittige ervaring wordt, maar het is absoluut de moeite waard! Je ervaart een andere cultuur van binnenuit en leert om minder snel te oordelen over een andere manier van leven. Je realiseert je hoe goed we het hier hebben. Als je met Jeugddienst Don Bosco internationaal vrijwilligerswerk doet, kan je op een comfortabele manier uit je comfortzone komen. Je krijgt de kans om je helemaal onder te dompelen in de andere cultuur en dat gebeurt binnen een veilig kader. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je zal terechtkomen want je verblijft in een Don Boscocentrum. Je deelt de ervaring met je groepsgenoten en wordt van bij het begin van het project tot het einde en zelfs nog nadien begeleid.


"Bereid je erop voor dat het een heel pittige ervaring wordt, maar het is absoluut de moeite waard!"

Meer info over het vrijwilligersproject in Zambia.

Images

Joni, Summer Exchange of Animators, Barasona, Spanje

"Via via kreeg ik te horen dat Don Bosco goed is in het organiseren van vrijwilligersreizen, bovendien op een budgetvriendelijke manier. Lokaal eten inbegrepen, accommodatie inbegrepen, enz. Kortom, alles zou geregeld zijn. En dat was het enige wat ik moest weten om me verder in de organisatie te verdiepen.

Ik heb er jaren naar uitgekeken om in de zomer dat ik 18 jaar­ werd vrijwilligerswerk te doen maar dat verliep net iets minder vlot dan ik gehoopt had. Ik was dan ook kieskeurig. Ik ging talen verder studeren, dus ik dacht: waarom zou ik mijn vrijwilligerswerk niet combineren met de taal waarin ik me wil specialiseren? En zo kwam ik op Barasona in Spanje, een tiendaags kinderkamp begeleid door salesianen en georganiseerd­ door Spaanse vrijwillige animatoren. Samengevat: een en al Spaans.

Op 8 juli 2017 kwam ik 's avonds laat aan. Een van de lokale animatoren, Manguel, wachtte me op met een bordje waar mijn naam op geschreven stond. Tijdens de autorit werd het duidelijk dat hij mijn vertaler van de week zou zijn. En zo reden we in de Jeep van de salesiaan Ignacio naar het kamp waar ik verwelkomd werd met heerlijke tortilla, bereid door de twee Spaanse 'cocinas' van de week. Het is moeilijk om een tiendaagse ervaring beknopt aan jullie uit te leggen, but let's give it a try. Barasona in Monzón is ongelofelijk mooi om te verblijven. Je zit midden in de Pyreneeën. Maria José, de contactpersoon ter plaatse beschreef de locatie als 'in the middle of nothing'. En ik dacht dat ze overdreef. Geen service, geen internet, geen tv, geen auto's. Maar uiteindelijk bleek dat er niets meer nodig is dan een kamp midden in the middle of nothing om een geweldige week te beleven met kinderen. De weekplanning was tot in detail ingevuld met activiteiten om de kinderen bezig te houden. ’s Avonds, nadat de kinderen waren gaan slapen, hadden de animatoren nog een avondmeeting om de dag te overlopen. Het werd me snel duidelijk dat de animatoren zich volledig inzetten voor de kinderen.

De dagen bestonden uit vrij spel, georganiseerde spelletjes of daguitstappen. En als je geluk had, zat je ’s avonds in de bergen naar de sterren te kijken, wachtend op een groepje kinderen. Van een kinderkamp waar het dagelijks rond de 35°C was, zul je het wel geloven als ik zeg dat waterspelletjes­ de topfavoriet waren voor iedereen. Daarnaast was er nog een andere oplossing tegen de hitte: een busrit van tien minuutjes van ons kamp verder was er een meer genaamd Barasona. Manguel, mijn vertaler, vertelde me een verhaal over Francisco Franco die meren aanlegde als hij merkte dat mensen ongelukkig waren over de politiek. De meren toonden aan dat hij de economie bevorderde. Dat is waarom er in Spanje, vooral in de Pyreneeën, veel meren zijn. Barasona was werkelijk prachtig, met het eindeloze zicht op water leek het eerder een zee te zijn. 
Ik zou je de hele weekplanning kunnen uitleggen maar volgens mij lijkt het me voor zowel jou als mij interessanter mocht je zelf op ontdekking gaan. Ik garandeer je dat het de moeite waard is! Een heerlijke tiendaagse break van de buitenwereld met alleen maar focus op plezier, en met een grote dosis liefde van de kinderen."

Wil je ook als animator aan de slag in het buitenland? Ontdek hier het aanbod van de Summer Exchange of Animators.

Images

Femke - Summer Exchange of Animators, Bollington, UK

"Tijdens de laatste schooldagen van het middelbaar besefte ik dat ik dringend eens een studiekeuze moest gaan maken. Ik wist totaal niet wat ik wou doen, maar één ding wist ik wel 100 % zeker: ik wil graag iets betekenen voor iemand, een verschil maken. Na veel getwijfel kwam ik uit bij psychologie. Maar ik was nog altijd niet 100 % zeker ... Ik wou tijdens de zomervakantie iets doen om te weten te komen of psychologie­ echt iets voor mij zou zijn. En zo ben ik beginnen zoeken en ben ik terechtgekomen op de site van JDB. Al snel zag ik de link “animator in het buitenland” en was ik meteen verkocht voor het Phoenix Camp in Engeland, waar ± 25 kansarme kinderen op kamp kwamen om echte ridders te worden.

Maandag 1 augustus was het zover ... Ik vertrok helemaal alleen met het vliegtuig in Maastricht richting Manchester, waar ze mij op de luchthaven kwamen oppikken. Ik kon wel sterven van de zenuwen. 
Maandag en dinsdag waren kennismakingsdagen: we leerden het team kennen en kregen uitleg over wat er allemaal zou gebeuren tijdens het kamp. We kenden elkaar niet, en met Michael uit Peru, Joseph uit Vietnam, Vanesa uit Spanje en ik uit België waren we ook een zeer multiculturele groep. Maar al snel leerden we elkaar beter kennen, waardoor we tijdens het kamp zeer goed met elkaar konden samenwerken. 
Nadat de kinderen aangekomen waren, heb ik alleen nog maar geweldige dagen gehad. We zijn gaan zwemmen, naar een pretpark geweest, op avonturendag gegaan ...
Ik heb me geen moment verveeld, en ik weet zeker dat de kinderen zich ook enorm geamuseerd hebben.
Alle kinderen waren zo lief en behulpzaam voor elkaar, luisterden supergoed en zorgden er stuk voor stuk voor dat dit een onvergetelijk kamp werd!
Er waren zelfs kinderen bij die nog nooit naar een pretpark geweest waren, en die bijna nooit gingen zwemmen. Ze waren ons ontzettend dankbaar dat ze dit konden doen en ze waren oh zo gelukkig. Het was echt een plezier om hen zo te zien. Voor hen maakten we echt een verschil.
Toen de kinderen echte ridders geworden waren en naar huis moesten gaan, vloeiden er enkele traantjes over hun wangen. Ze zouden iedereen zo hard missen en hadden zo’n geweldige­ week achter de rug. Ik kon het niet aanzien hoeveel verdriet ze hadden en moest ook een traantje laten.
Ik ben echt blij dat ik deze stap heb durven zetten en alleen naar Engeland ben vertrokken.
En het was zeker de moeite waard voor mijn studiekeuze. Mijn keuze psychologie staat nu echt vast."

Wil je ook als animator aan de slag in het buitenland? Ontdek hier het aanbod van de Summer Exchange of Animators.

Images

Hendrik-Jan - Youthopia, Groups-EVS, Belgie

Sint-Truiden, dag 1 van Youthopia. Zoals elk jaar worden onze Don Boscospeelpleinen overrompeld­ door een vijftiental buitenlandse animatoren. Ook deze zomervakantie was het weer zover: twee weken lang communiceren met kids in een andere taal, geen makkie. Tijdens het weekend worden ze jaarlijks opgevangen door een hostingteam van eigen bodem. Maar waarom zou je je eigenlijk inschrijven voor zo’n team? En wat houdt dat in, “buitenlandse animatoren hosten”? 

Meet Hendrik-Jan (22), toekomstig ergotherapeut en één van de vrijwilligers uit het hostingteam. Na een fantastische eerste Erasmuservaring in Finland besloot hij zich op te geven als vrijwilliger voor Group-EVS. Sterker nog, als hij die buitenlandse ervaring niet had gehad, had hij zich misschien niet ingeschreven. Maar nu heeft hij de smaak goed te pakken: interculturele ervaringen, hij zou het iedereen aanraden.

Dit is de eerste keer dat je je inschrijft voor het EVS Hostingteam. Waarom heb je je ingeschreven?
‘Ik ben hier vooral voor het contact met andere culturen. Dat was ook wat me in Finland de ogen deed openen: dat je veel meer bijleert door eropuit te trekken, in plaats van altijd op één plek te blijven. Neem nu vandaag: we zijn nog geen 24 uur samen, als groep onbekenden eigenlijk, en het is dan zo leuk om te zien hoe die sfeer er na een paar spelen al direct in komt. Ook omdat we allemaal die passie delen voor het werken met kinderen, helemaal in de geest van Don Bosco.’

Als je je inschrijft voor het hostingteam werk je eigenlijk het hele jaar door activiteiten uit. Is het niet vervelend om je tijd of vakantie daaraan af te staan?
‘Helemaal niet. Je schrijft je inderdaad al in vanaf september, maar je komt maar een aantal keer in het jaar samen om zo’n weekend in elkaar te steken. Voor sommige vrijwilligers vraagt het wel meer tijd, omdat zij meerdere weekends mee organiseren; ik doe enkel het eerste weekend dat ze hier zijn. Maar dan nog, ik bekijk het zeker niet als werk, het is gewoon plezant. Het is vakantie; voor hen, maar ook voor ons. En daar doe je het uiteindelijk ook voor: voor het plezier. Leren moet leuk zijn. Je weet wel, 'spelend leren'. Dat is net waar het ook bij het speelplein om draait.’

Is er een activiteit waar je erg naar uitkijkt dit weekend?
(enthousiast) ‘De bonte Interculturele Avond van vanavond.­ Die jaarlijkse activiteit werd dit jaar door Fonny en mij georganiseerd.­ Er zijn dan allemaal eetstandjes met specifieke­ hapjes van de landen die dit jaar meedoen. Voor België zal er bijvoorbeeld bier en chocolade zijn. Het is vooral een goede manier om elkaar alvast wat beter te leren kennen.’

Zou je anderen aanraden om zich op te geven voor het hostingteam van volgend jaar?
‘Ja, want je kan er echt veel van bijleren. Ook gewoon al nieuwe spelen of activiteiten die je dan oppikt. Maar vooral het contact met andere culturen. Dat is al leerrijk op zich.’

Wil je ook graag in het hostingteam zitten? Lees hier meer.

Images

Kim, City of Joy, Zambia

'Mijn hele tijd hier is een grote, toffe ontdekkingsreis!'

Kim Baert verblijft sinds november 2017 in Zambia en is aan het werk als vrijwilligster in City of Joy. Dat is een tehuis van de zusters van Don Bosco waar meisjes uit moeilijk­ leefbare situaties terechtkunnen. Die meisjes zijn wees of hebben geleden onder misbruik of extreme armoede. Ze worden in het tehuis opgevangen, krijgen de kans om zich thuis te voelen in een veilige omgeving en om te werken aan hun toekomst door school te lopen. Hoog tijd om eens een gesprek aan te gaan met Kim voor ze naar huis terugkeert.

Hoe gaat het met je?

Met mij alles goed. Momenteel zit ik wel met gemende gevoelens omdat ik in april huiswaarts keer. Ik kijk ernaar uit om familie en vrienden terug te zien, maar ik zal iedereen hier en Zambia in het algemeen zeer missen! Ik ben heel dankbaar en blij met alles wat ik hier al geleerd heb, voor de levenservaring die ik nu aan het beleven ben! De ervaring is met ups en downs, zoals het hoort! Ik ben ook blij met wat ik al heb kunnen realiseren hier, al heeft deze plaats nog zoveel nodig!

Hoe ziet een dag er voor jou uit? Wat is jouw takenpakket?

In de voormiddagen werk ik met Gladness, een meisje van City of Joy dat net een computercursus van zes maanden achter de rug heeft. Ze moet vier examens uit haar laatste jaar middelbaar opnieuw doen. Elke dag gaat ze van 16.30 tot 18.30 uur naar bijlessen – ze kan niet gewoon naar school gaan omdat ze haar examens in Lusaka zal doen, enkel daar was er nog plaats. Om haar extra te ondersteunen, werk ik elke ochtend van 8.30 tot 11.30 uur met haar voor wiskunde, biologie, fysica en chemie. Ze is heel gedreven om te werken, wat voor mij ook heel leuk is!

Van 14.30 tot 17 uur is er 'oratory', waarbij alle kinderen en jongeren van Mazabuka welkom zijn om te komen basketballen, voetballen, volleyballen, schilderen, kleuren, enzovoort. Tijdens de week zijn dat vooral de jongere kinderen die geen les hebben in de namiddag. Tijdens de weekends is er meer volk aanwezig, dan dagen ook de jongeren op. De sfeer zit altijd zeer goed, mede doordat er dan muziek gespeeld wordt.

Tijdens de week komen de meisjes terug van school rond 17 uur, dus na oratory is er tijd voor een babbel met hen, of om wat te rusten. Voor het avondeten moeten ze hun grasperkje onderhouden: water geven en kort houden. Dat is een onderdeel van hun educatie om nadien op eigen benen te kunnen staan. 's Avonds koken we ons eigen potje, en van 20 tot 21.30 uur is het studietijd voor de meisjes. Gedurende die tijd zijn wij, de vrijwilligers, beschikbaar voor vragen of hulp. De meisjes denken soms er zich gemakkelijk van af te maken door ons hun huiswerk te laten maken, maar zo werkt het niet! Ze moeten nog altijd zelf denken! (lacht)

Vrijdagnamiddag hebben wij vrijaf, en 's avonds is er filmavond voor de meisjes! Daar kijken ze altijd naar uit, en o wee als we te laat zijn om te beginnen! We zullen het geweten hebben! Zaterdagvoormiddag hebben we ook vrijaf, en zondagochtend gaat iedereen naar de mis. Geen tijd om uit te slapen: die mis start om 7.30 uur! Op donderdagavond is er om 18 uur mis hier in City of Joy.

Zaterdag is een heel drukke dag! Na oratory is er om 18 uur 'bible sharing', waarbij de eerste en de tweede lezing en de Evangelietekst voorgelezen worden die gelezen zullen worden in de mis. Dan moet iedereen zeggen wat ze daaruit geleerd hebben. Zo halen ze er meer uit dan als het enkel in de mis voorgelezen wordt. Na het avondeten zijn de vrijwilligers verantwoordelijk om een workshop te geven, genaamd 'Youth Ready', opgesteld door World Vision. World Vision is een ngo die een groot deel van de meisjes hier sponsort. Zij stelden verschillende 'Youth Ready'-modules op, alles om de meisjes voor te bereiden op het volwassen leven. Er zijn sessies over zelfvertrouwen en zelfbeeld, communicatie, gezondheid en hygiëne, wat zijn mijn talenten en werkpunten, hoe zoek ik een job, sollicitatiegesprek, werkgever-werknemerrelaties, noem maar op. Allemaal zeer interessant! Het probleem is dat de meisjes niet echt meewerken, het is moeilijk om hen stil te houden en hun aandacht te houden. Iedereen is natuurlijk moe, het is inderdaad een slecht moment, maar het programma laat geen ander moment toe. We proberen er het beste van te maken en het plezant en interessant te maken, en je weet nooit wat er blijft hangen.

Als vormingsorganisatie zijn wij voornamelijk bezig met de vorming van jongeren. Hoe ben jij daarmee bezig?

Naast de schoolhulp en de ‘Youth Ready’-workshops die we geven, zijn wij als vrijwilligers ook een beetje een rolmodel voor hen. De meeste meisjes komen namelijk uit 'gebroken' families, geen normale thuissituaties. Hun gedrag kan dan ook soms afwijken van het ‘normale’. Wij zijn er om – soms onbewust – te laten zien hoe je je goed moet gedragen. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals niet commanderen als ze iets van ons willen, maar het vriendelijk vragen.

Na elke oratory geven we een 'good night' aan de kinderen. We vertellen hen een verhaaltje, en dan halen we er de moraal uit. De bedoeling is dat ze iets concreets leren voor in hun eigen leven, bijvoorbeeld help je ouders thuis, wees vriendelijk voor elkaar, praat niet gemeen over elkaar, behandel anderen zoals je door anderen behandeld wilt worden ... We eindigen met een gebedje en dan zijn ze vrij om naar huis te gaan.

Ben jij daar de enige vrijwilliger?

Tot eind januari waren het enkel Miranda, een Australische, en ik als vrijwilligers. Wij hadden een zeer goede samenwerking! Momenteel zijn we met drie: Jenelle vervoegde ons eind januari, ook afkomstig van Australië. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom want met ons tweeën was het soms moeilijk om alle dertig meisjes aandacht te geven!

Hoe verloopt het contact met de jongeren?

In het begin was het wat zoeken voor mij. De meisjes zijn zeer extravert, gooien er alles uit, zijn zeer enthousiast. Dat is heel plezant, maar soms wordt dat ook als een schild gebruikt en is het moeilijk om te weten hoe ze zich werkelijk voelen. Daardoor is het ook soms moeilijk om door te dringen en iemand dieper te leren kennen. Dat gevoel wordt nog versterkt doordat er zoveel meisjes zijn en je hen allemaal aandacht wilt geven. Na vijf maanden hier kan ik wel zeggen dat ik de meisjes ken, maar met sommige heb je altijd een betere connectie dan met andere. De meisjes zijn schatten, maar kunnen echte dramaqueens zijn! Ze zullen ook alles doen om te krijgen wat ze willen van de vrijwilligers, ze weten als geen ander te manipuleren, je zelfs een schuldgevoel aan te praten. Als vrijwilliger moet je daar dan door zien, en nee durven zeggen. Dat is niet altijd gemakkelijk. De meisjes hangen zeer veel rond het vrijwilligershuis. Dat is begrijpelijk, want er is niet veel te doen hier voor hen, ze vervelen zich rap. Maar soms is het nodig om te zeggen dat wij ook wat rust nodig hebben! De meisjes kunnen heel direct zijn, maar ze hebben ook een heel lieve, zorgende kant, wat mooi is om te zien!

Hoe is het leven daar?

Totaal anders dan thuis! Mijn hele tijd hier is één grote, toffe ontdekkingsreis! Eerst en vooral: de hitte kan zeer veel energie vragen. Nu, in het regenseizoen, is dat wel al heel wat beter. Ander landschap, veel stof, veel aardewegen, huizen zien er anders uit ... De mensen leven anders: ander eten, en een andere manier van koken – veel olie en zout! – maar het is lekker! Wat ik heel tof vind, is dat mensen elkaar groeten op straat. In het algemeen zijn mensen veel opener ten opzichte van elkaar en is er meer dat gemeenschapsgevoel. Dat spreekt me heel erg aan! Langs de andere kant wordt er veel over elkaar gepraat, je kunt niets onopgemerkt doen. Ook jaloezie is een 'big thing' hier in Zambia. Veel jongeren zitten zich thuis te vervelen nadat ze hun school afgewerkt hebben, omdat er zo weinig jobs zijn. Veel mensen beginnen daardoor ook te drinken. Ik heb dus goede en minder goede dingen ontdekt!

Wat is het grootste verschil met België?

Een Individu-gebaseerde gemeenschap tegenover een gemeenschapsgebaseerde samenleving. Beide hebben hun voor- en nadelen. In België kun je doen wat je wilt, maar kun je je gemakkelijk eenzaam voelen. In Zambia heb je veel familie om je heen, maar elke stap die je zet, wordt bekeken en beoordeeld.

Wat is je leukste moment tot hiertoe?

Om de zoveel tijd organiseren we een 'fundraising function' in City of Joy. Het concept is simpel: kinderen en jongeren betalen een kleine som inkom en ze betalen ook om een performance te doen. Voor en door jongeren dus. Die functions zijn een groot succes omdat er hier in Mazabuka anders niet veel te doen is. Het is altijd superplezant: dansgroepen doen hun megazotte moves en tricks, 'muzikanten' doen alsof ze zingen, er worden sketches opgevoerd ... Onze meisjes hebben zelfs hun eigen dansgroep. Iedereen is wild enthousiast, er wordt gejuicht en geklapt, en zeker als er een dance battle is tussen Trap House en de Young Gangsters!

Heb je nog een leuke anekdote die je kwijt wilt?

Tijdens de vakantie was er geen oratory, wat de kinderen zeer spijtig vonden! Als compensatie gingen we soms wandelen met de kinderen die dichtbij wonen. Grappig: tijdens de wandeling werd de groep groter en groter omdat meer en meer kinderen onderweg aansloten. Maar natuurlijk waren wij ook eens een week weg naar Lusaka en Livingstone. Toen we terug waren en ik een wandeling wou maken, zagen Richard en Kelvin mij van ver, twee jongens die elke dag naar oratory komen. Toen ze mij zagen, riepen ze 'Kim!' en kwamen ze aanrennen met een brede lach op hun gezicht om een knuffel te geven. 'I've missed you', zeiden ze. Oh dat vond ik een leuk moment!

Wil jij ook graag als vrijwilliger naar Zambia? Hier vind je meer over individueel vrijwilligerswerk met Jeugddienst Don Bosco.

Images

Fonny - vrijwilligerswerk in Afrika

Fonny Grootjans trok als vrijwilliger en begeleider al met verschillende projecten van Jeugddienst Don Bosco naar onder andere Zambia, Zuid-Afrika en Malawi. Telkens weer nieuwe ervaringen opdoen, mensen ontmoeten­ en andere culturen opsnuiven is een blijvende drijfveer. De ideale persoon dus om even een interessante babbel­ mee te hebben.

Dag Fonny, blij dat we je eens in België aantreffen.
Het lijkt alsof ik veel weg ben, maar het merendeel van mijn tijd spendeer ik toch hier op kantoor hoor. Voorlopig­ heeft Jeugddienst Don Bosco nog geen afdeling­ geopend in Afrika, dus zal Heverlee nog wel even m’n uitvalsbasis blijven.

De voorbije jaren heb je al aan heel wat Don Bosco- projecten deelgenomen. Vertel.
In 2012 ben ik naar Bauleni in Zambia geweest voor het Ushirikaproject. In 2013 ging ik met drie meisjes mee naar Zuid-Afrika en Lesotho voor het vormingsproject Yebo!. Daarna reisde ik naar Malawi om met twee andere dames animatorcursus te geven in Nkotakhota. In totaal was ik zeven weken van huis weg. In 2014 en 2015 was ik begeleider van het vrijwilligersproject in Kabwe, Zambia.

Wat was voor jou de leukste ervaring?
Dat is moeilijk te zeggen. Elk project ligt me zeer nauw aan het hart en aan elke deelname houd ik schitterende herinneringen over: de gekke jongeren in Bauleni, Fr. Peter in Lesotho, de hartelijkheid en eenvoud van Nkhotakhota, de vele kinderen in Makululu, de warme ontvangsten in Kabwe… Zo kan ik nog wel even doorgaan. Elk project heeft zijn eigen unieke herinneringen.­

Wat is het verschil tussen een vrijwilligersproject en een vormingsproject?
Als je cursus begeleidt en daarna met de jongeren op het speelplein staat, ben je heel intens betrokken­ bij hun ontwikkeling als animator.­ Zij leren veel van jou en jij veel van hen. Na de cursus zie je het effect van je bijdrage door de lokale animatoren in realiteit omgezet worden op het speelplein. Tijdens een vrijwilligersproject krijg je de kans om een cultuur vanuit andere invalshoeken te ontdekken.­ Je staat bijna dagelijks op het speelplein,­ je werkt samen met volwassenen, jongeren en kinderen aan een tastbaar project. Zo legden we in 2014 letterlijk mee de fundamenten van een nieuw jeugdcentrum­ in Kabwe. Samen hebben we toen hard gezweet en gezwoegd maar ook veel plezier gemaakt tijdens het werken.

Je hebt al bijna aan elk project deelgenomen. Is zo’n vormingsproject of vrijwilligersproject nog boeiend voor jou?
Het blijft een uitdaging, elk jaar opnieuw. Telkens weer vertrek je met een nieuwe groep Vlaamse jongeren,­ ontmoet­ je nieuwe mensen ter plaatse, ontdek je zaken die je misschien nog nooit hebt gezien of opgemerkt. Het blijft zeer verrijkend om met andere jongeren de wereld­ te ontdekken en je in te zetten voor een Don Bosco­project. Voor mij is het nog altijd elk jaar zenuwachtig­ aftellen naar de dag dat onze vlucht vertrekt.­ Het blijft spannend: kiezen welke kleren ik meeneem,­ zullen we onze vlucht niet missen, zullen ze ons wel ophalen op de luchthaven, hoe zullen de jongeren­ zich ter plaatse voelen, enzovoort.

Wat is er zo verrijkend aan een internationaal project?
Een cultuur ervaren, erin leven en erin samenwerken verrijkt onze jongeren op vele vlakken. Vooral hun wereldbeeld wordt bijgeschaafd. Soms hebben jongeren een vertekend beeld van Afrika. Vaak blijkt dat in realiteit helemaal anders te zijn. Tot enkele jaren geleden had ik nooit geloofd of gedacht dat er ook speelpleinwerkingen waren in Zambia en Malawi. Door deel te nemen aan een internationaal project plaats je ook onze eigen cultuur in een ander daglicht en stel je bepaalde aspecten en gewoontes van je eigen leven ook in vraag.

Willen de Don Bosco-organisaties in Zambia en Zuid-Afrika­ nog altijd Vlaamse jongeren ontvangen?
De projecten in Zuid-Afrika en de salesiaanse ZMB- provincie (Zambia, Malawi, Zimbabwe en Namibië) zijn opgestart op vraag van de lokale salesianen. Zij hadden­ gehoord dat onze animatorcursusen en onze manier van werken op het vlak van vorming inspirerend konden­ zijn voor de werkingen en jongeren ter plaatse. De vrijwilligers­ en kinderen zijn er, de faciliteiten zijn er en wij zorgen­ voor een toegevoegde waarde door hen vorming­ aan te bieden.­ De competenties die ze tijdens zo’n animatorcursus­ verder ontwikkelen zijn niet alleen­ verrijkend­ voor de organisatie maar ook voor hun dagelijkse­ leven. Ze hebben al veel knowhow of hebben al wat ervaring en van daaruit proberen we te vertrekken. Wij hopen dat zowel de jongeren als jeugdwerkingen er alsmaar sterker uitkomen.

Waarom zou je jongeren willen aanraden om met Jeugddienst Don Bosco mee te gaan?
Ik denk dat onze combinatie van jeugdwerk, speelpleinwerk en vorming geven in het Zuiden vrij uniek is. Door langere tijd op eenzelfde plek te blijven en te focussen op één project ontstaat er een duurzame samenwerking. De kracht zit in de band met de lokale gemeenschap, het versterken van het lokale jeugdwerk, het ervaren van een vreemde cultuur en de ontwikkeling van competenties bij onze jongeren en de jongeren ter plaatse. Jeugddienst Don Bosco staat garant voor de unieke ‘Don Boscosfeer’, veilig reizen en verblijven, kwaliteit en inhoudelijk sterke projecten. Niet twijfelen, gewoon DOEN!

Wil je ook graag vrijwiligerswerk doen in Afrika? Ontdek hier het aanbod van Jeugddienst Don Bosco.

Images

Sophie en Daniela - individueel vrijwilligerswerk in Swaziland

In september 2015 vertrokken Daniela Pittomvils en Sophie Geuens naar Manzini in Swaziland. Daar werken ze zeven maanden mee als vrijwilliger in Manzini Youth Care (MYC), een opvangtehuis voor kansarme jongeren.

Dag Sophie en Daniela, hoe gaat het met jullie?
Goed! We zijn hier heel hartelijk ontvangen, dus we voelden ons snel thuis. Ondertussen zijn we helemaal ingewerkt. We hebben wel lange dagen en we werken hard, maar we doen het nog altijd met zeer veel goesting.

Lange dagen? Hoe ziet zo’n dag er dan voor jullie uit?
We beginnen om 8u30 met vrijwilligerswerk op het secretariaat van de organisatie. We proberen MYC meer kenbaarheid te geven via social media en een update van de website. We merken dat veel mensen, zelfs in Manzini, het opvangtehuis nog niet kennen, hoewel het al 30 jaar bestaat. We helpen mee aan het schrijven van sponsordossiers, zo haalden we vorige week € 15000 binnen. In de namiddag gaan we met de jongeren aan de slag. Twee keer per week geven we muziekles of begeleiden we de marimbaband. Dit is een groepje jongeren die marimba bespelen, een houten xylofoon. Drie keer per week splitsen we op en gaat de ene naar de kleuterschool en de andere geeft Engelse bijles. ‘s Avonds gaan we naar één van de tehuizen om huiswerk te maken en bijles te geven. Dus nu weet je ook waarom we ’s avonds vroeg in ons bed liggen.

Zijn jullie daar de enige vrijwilligers?
Nee, we zijn met een vijftiental: Nederlanders, Belgen, Duitsers, Engelsen, enzovoort. Het is de eerste keer dat er hier zo’n grote groep vrijwilligers is. Het is zeker voor iedereen aanpassen geweest om samen te leven in één huis, maar sinds we goede afspraken maakten, bijvoorbeeld over de schoonmaak lukt dit wel. We hebben wel onze eigen kamer zodat we af en toe toch wat privacy hebben. We koken en eten wel vaak samen en in de weekends trekken we er ook samen opuit. Sophie wordt hier door de anderen zelfs mama genoemd.

Hoe loopt het contact met de jongeren in het centrum?
Het centrum is hier opgedeeld in verschillende tehuizen met jongeren met een andere achtergrond. Sommige hadden een drugsproblematiek, sommigen­ zijn mishandeld… dus voor ons was het even zoeken, maar ook voor hen was het niet evident. Er moest eerst een vertrouwensband ontstaan. Maar we denken dat dit na één maand toch zeker goed zit. De meisjes zijn dan weer heel sociaal en zoeken veel contact.

Hoe is het leven in Manzini?
Manzini is een grote stad. Veel verkeer, kantoren en winkels, onze eigen fitness, veel mensen in beweging… De mensen zijn heel vriendelijk, sociaal en nieuwsgierig. Ze spreken ons spontaan aan, willen weten wie we zijn, wat we komen doen, enzovoort. Zo sprak er iemand van de school ons aan dat hij teleurgesteld was dat we nog nooit spontaan zijn kantoor waren binnengelopen om ons te gaan voorstellen. Wij zien een deur als een grens, zij eerder als een uitnodiging om ergens binnen te gaan.

Hoe zou je het nog verder omschrijven?

Aan de ene kant merk je dat de bevolking hun tradities wil behouden, aan de andere kant zie je wel dat er al zeer veel invloeden van buitenaf zijn. Op straat zie je mensen lopen in traditionele kledij gecombineerd met een aktetas of een regenjas erover. Het is echt een mix tussen lokale en westerse cultuur. Vele jongeren willen ook wat meer afstand nemen van de ‘regels en sterke tradities’ die de koning het land oplegt.

Wat is het grootste verschil met België?
De ‘stereotypes’ worden bevestigd. We zijn heel hard gebonden aan tijd en het nakomen en maken van afspraken. In de Swazicultuur ligt dit anders. Ze beleven hier het aspect ‘tijd’ helemaal anders. Zo hebben we eens drie uur op iemand moeten wachten. Plannen kunnen altijd last minute veranderen. De vriendelijkheid is echter hartverwarmend. Elke keer een hartelijke begroeting of een lach.

Hoe waren deze aanpassingen dan voor jullie?
We hebben ons op bepaalde vlakken anders moeten opstellen. Daniela heeft bijvoorbeeld heel hard leren relativeren. Natuurlijk hebben we ook moeten leren omgaan met bepaalde frustraties als er weer iets anders liep dan gepland. Dit is een goede oefening.

Wat was jullie leukste moment tot hiertoe?
Dan denk ik het optreden met de marimbaband voor de ministers van Swaziland, Mozambique en Zuid-Afrika. We wisten dat we moesten optreden, maar niet voor welk publiek. Dus vertrokken we met de jongeren van MYC in onze gewone kleren naar dat congrescentrum. Bleek het daar poepchic te zijn: mooie stoelen met een kleurrijke strik, mannen in maatpak, superveel hapjes en drankjes, enzovoort. Na een echt geslaagd optreden wilden we terug naar MYC vertrekken, tot de bewakings-agent ons zei dat we gerust iets mochten nemen om te eten en te drinken. Je had moeten zien hoe onze jongeren glunderden toen ze dat hoorden. En natuurlijk lieten wij de lekkere hapjes niet aan ons voorbijgaan.

We hoorden dat jullie ook een guilty pleasure hadden?
Niet ver van de kleuterschool is er een kleine koffiebar, waar ze de lekkerste muffins en koffie van heel Manzini verkopen. En een- of tweemaal per week na de muziek-les, als de verleiding te groot is, durven we daar weleens binnen te stappen en onszelf te verwennen met zo’n lekkere muffin.

Waarom zou je dit vrijwilligerswerk aanraden aan anderen?
Het is goed om eens in een andere omgeving te zijn en samen te leven met mensen met andere gewoontes en cultuur. Je leert er veel van. De kinderen hier zijn oprecht blij dat je je om hen bekommert. Je kan hier echt iets voor hen betekenen. Ze worden zo gelukkig van die kleine dingen die je met hen doet. Sala Kahle!

Wil je ook graag individueel vrijwiligerswerk doen? Ontdek hier het aanbod.

Images

Veronica, Clara, Michal, Brina, Agnes en Jenny - Summer Exchange of Animators

Jeugddienst Don Bosco geeft de kans aan Europese jongeren om actief te zijn op de Vlaamse Don Boscospeelpleinen. Samen met de lokale animatoren bezorgen ze de kinderen een geweldige zomer. Tegelijkertijd is het voor hen ook een hele ervaring om als animator aan de slag te zijn in een vreemde cultuur, omgeving en vreemde taal. In 2015 kwamen er 16 jongeren uit Malta, Spanje, Duitsland, Slovenië, Tsjechië en Duitsland naar Vlaanderen. In dit interview lees je reflecties van Veronica uit Tsjechië, Clara uit Spanje, Michal uit Tsjechië, Brina uit Slovenië en Agnes en Jenny uit Duitsland.

Was je voor dit project al actief als vrijwilliger?
Veronica: Ik was actief als een vrijwilliger in een bejaardentehuis in op een Don Boscospeelplein in Havirov.
Clara: Ik was 7 jaar lang vrijwilliger in Salesianos Tucumán, een Don Boscowerking voor kinderen en jongeren.
Michal: Als vrijwilliger maak ik al een tijdje deel uit van Sadba, het Don Boscocenter in Praag.

Wat was eigenlijk jullie motivatie om deel te nemen aan een EVS-project in Vlaanderen?
Veronica: Voor mij was het een stuk om eens een soortgelijke ervaring op te doen in Vlaanderen en te zien hoe een Belgisch Don Bosco speelplein werkt maar ook een stuk om mijn Engels te oefenen.
Brina: Ik wilde vooral iets goeds doen, en dit via vrijwilligerswerk. Ik kreeg zo ook de kans om een andere cultuur te leren kennen en om nieuwe mensen te ontmoeten.
Jenny: Wij, Agnes en ik, trekken in augustus een jaar naar Rwanda als vrijwilliger. Dit is voor ons een stuk voorbereiding op ons verblijf en vrijwilligerswerk in het buitenland. Ginds zullen we ook actief zijn in een Don Bosco-organisatie.

Hoe was de ervaring voor jullie in België?
Brina: Ik vond het echt fijn. Ik kreeg de kans te zien hoe het speelplein in Halle werkte en heb schitterende mensen ontmoet.
Michal: Voor mij was het één van de beste ervaringen sinds lange tijd.
Clara: Geweldig! Ik heb veel geleerd, dingen die me nu nog dagelijks van pas komen. In contact komen met zoveel andere culturen is een prachtig geschenk.

Wat was het grootste verschil met jouw werking?
Brina: In België zijn de kinderen vrijer en moeten ze niet aan alle activiteiten deelnemen.
Clara: De manier van werken is erg verschillend, maar eindelijk hebben we hetzelfde doel: we willen bijdragen aan sociale ontwikkeling.

Wat heb je geleerd door deel te nemen aan dit project?
Michal: Ik heb meer geleerd over mezelf en besef nu ook veel meer welk impact iemands inzet op anderen heeft.
Veronica: Ik heb geleerd dat je elkaar niet hoeft te verstaan als je wil spelen. Kinderen zien dat taalverschil niet als een obstakel.
Jenny: Ik heb veel nieuwe spelen, dansjes en liedjes leren kennen. Maar ook hoe het was om met kinderen samen te werken in een andere cultuur en werking.

Wat was voor jou het leukste moment tijdens die twee weken in België?
Brina: Hmmm, dat kan ik me niet direct herinneren.
Ik denk de tijd die ik met de animatoren en kinderen kon doorbrengen. En het moment dat ze ons Nederlandse woorden probeerden aan te leren.
Clara: Oei, ik heb er zoveel. Ik kan niet direct kiezen. Eentje herinner ik me nog wel goed. Toen ik afscheid aan het nemen was van de kinderen, begonnen zowel ik als het meisje dat me knuffelde te wenen. Toen besefte ik dat ik iets goeds gedaan had. Ze zeiden dat ze me zouden­ missen, en ‘I love you’ in het Nederlands, Frans en Engels. Ze wilden echt dat ik het zou begrijpen. Kinderen zijn op dat vlak echt heel dankbaar. Ik mis het enorm.
Michal: Ik denk het eerste moment dat ik de kinderen ontmoette. Ze waren nieuwsgierig en enthousiast terwijl ik nog een beetje terughoudend was. Het ijs werd zo direct gebroken. Verder ben ik het team dat dit project verwezenlijkte heel dankbaar. Ze waren geweldig en waren altijd positief ingesteld.

Wat was voor jou het minst leukste moment?
Brina: Ik denk niet dat ik me nog veel mindere momenten kan herinneren. Het was écht een goede ervaring.
Clara: Alles was nieuw voor me de eerste dagen, maar ik trok me op aan het feit dat ik een geweldige ervaring aan het beleven was. En dat is de manier om negatieve momenten tegen te gaan. Gewoon je ogen openen en de uitdagingen aangaan.
Jenny: Voor mij was het ziek zijn het minst leuke moment. Ik moest enkele dagen weg van het speelplein omdat ik anders andere meisjes in de slaapzaal zou kunnen­ besmetten. Maar de salesianen in Heverlee en Fonny hebben goed zorg voor me gedragen. Na enkele dagen kon ik weer aansluiten op het speelplein.

Kun je Europees vrijwilligerswerk en dit project omschrijven in vijf woorden?
Clara: In maar vijf woorden?! Uniek, Mooi, speciaal, ongelooflijk en geweldig!!
Brina: Geweldig, plezier, vriendelijke en open mensen, onvergetelijk.
Michal: Gezegend, blij, te kort, een investering, heerlijk.
Veronica: Moed, geloof, vriendschap, ervaring, liefde.

Wil je ook graag als animator aan de slag in Europa? Ontdek hier het aanbod.

Images

Jan en Helena - vormingsproject Step 1

De voorbije zomer namen Helena Vancampenhout en Jan Vandevenne deel aan het vormingsproject Step 1 van Don Bosco Youth-Net. In de stad Wenen kwamen dertig jongeren uit een tiental landen bijeen om een weekje uit te wisselen en gevormd te worden over het thema ‘migratie en vluchtelingen in Europa’. In dit interview blikken ze terug op hun ervaringen.

Hoe ben je bij Jeugddienst Don Bosco terechtgekomen?
Jan: Via verhalen met mooie ervaringen van vrienden die ook bij Jeugddienst Don Bosco zaten.
Helena: Op aanraden van een vriendin heb ik contact gezocht met Jeugddienst Don Bosco.

Was het je eerste Europese ervaring?
Helena: Nee, ik heb hiervoor al deelgenomen aan uitwisselingen van Joetz en JCW.
Jan: Ik heb 4 jaar geleden al eens deelgenomen aan de jamboree. Dat is een internationaal project dat wordt georganiseerd voor de scouts over heel de wereld.

De voorbije zomer namen jullie deel aan Step 1 in Wenen. Hoe kijken jullie hierop terug?
Jan: Het was een fijne ervaring. Ik heb veel bijgeleerd over het thema vluchtelingen. Het meest interessante was dat je ook eens de meningen kon horen van andere culturen en andere landen.
Helena: Internationale uitwisselingsprojecten zijn altijd zeer interessant en kunnen een eyeopener zijn voor de deelnemers.

Het project ging over migratie en vluchtelingen. Heb je nu een beter beeld gekregen van de heersende­ problematieken in Europa?
Jan: Ja, zeker als je hoorde van andere landen hoe hun beeld was van de heersende problematieken in hun land. Ze waren zeer verschillend maar toch kon ik me altijd wel aansluiten bij de verschillende meningen
Helena: We kregen een basisbeeld van deze actuele thematiek. Ik had zelfs graag nog meer geleerd over migratie en vluchtelingen.

Wat heb je geleerd uit dit project?
Jan: Dat het toch wel belangrijk is dat we de vluchtelingen helpen en hen onderdak en eten aanbieden. Zij hebben namelijk niet gekozen voor de oorlog of hongersnood in hun thuisland.

Welke andere nationaliteiten waren nog aanwezig op Step 1?
Helena: Zowel Oost-, Zuid- als West-Europese landen.
Jan: Er waren deelnemers uit Montenegro, Nederland, Spanje, Malta en zelfs Oekraïne.

Welke cultuur sprak je het meeste aan?
Helena: Op elk project is het eerste contact met de mensen uit Oost-Europa het moeilijkst, omdat zij wat afstandelijker lijken, maar dat is niet zo. Mensen uit Spanje en Italië daarentegen zijn net heel open. Maar na een paar dagen kan iedereen altijd goed met elkaar opschieten.
Jan: De Spaanse cultuur sprak mij het meeste aan omdat dit zeer levendige en blije mensen waren.

Wat is het grote verschil met een uitwisseling in Vlaanderen?
Jan: De aanwezigheid van vele nationaliteiten, maar voor deze uitwisseling was vooral de locatie zeer geschikt. Wenen telt namelijk zeer veel vluchtelingen.

Wat is je beste herinnering aan het project?
Jan: De activiteiten die we samen gedaan hebben. Zoals zwemmen in de Donau en koken met een groep vluchtelingen. Dat zijn herinneringen die me zeker zullen bijblijven.
Helena: Tijdens een van de workshops kwam een vrijwilliger haar ervaringen met ons delen waarna een open gesprek volgde met de hele groep.

Wat was je minst aangename ervaring?
Jan: Het moment toen drie mensen kwamen praten over hun leven als vluchteling. Je zag echt dat ze aangedaan waren van het feit dat ze niet meer veilig in hun eigen land konden leven. Ze misten hun familie en hun vrienden enorm. En dan, op dat moment, besef je dat je gelukkig mag zijn met wat wij eigenlijk hebben.

Wat was de leukste activiteit tijdens het project?
Helena: Met de hele groep zijn we gaan zwemmen in de Donau in Wenen.
Jan: Toch wel de interculturele avond waar elke deelnemer zijn of haar land mocht voorstellen. Velen brachten eten mee uit hun land, en dat smaakte me zeker.

Kan je deze ervaring in vijf woorden omschrijven?
Helena: In vijf woorden is moeilijk. Maar dit wil ik wel nog kwijt. Internationale uitwisselingen zijn gewoon zeer interessant en ze openen je ogen. Het topic hoeft niet altijd centraal te staan voor de positieve ervaring. Het zijn eerder de nieuwe ervaringen die je opdoet door de vele ontmoetingen met mensen die andere meningen en gedachten hebben dan wij die het zeer interessant maken.
Jan: Levenservaring, fun, mooie herinneringen, blijvende contacten, leerrijk.

Wil je ook graag een Europese vorming volgen? Ontdek hier het aanbod van Jeugddienst Don Bosco.

Images

Alessandra - EVS-vrijwilliger in De Takel, Oostende

Alessandra, een Italiaanse vrijwilligster, is aan de slag in Don Bosco Jeugdhuis De Takel in Oostende. Ze doet dat via een ‘European Voluntary Service’ (EVS-project), opgezet door Jeugddienst Don Bosco. Ze houdt het jeugdhuis dagelijks mee open en biedt ontspanning,­ ontmoeting en vorming aan jongeren uit de omgeving. Het jeugdhuis is uitgegroeid tot een zeer multiculturele plek waar lokale jongeren met roots van over de hele wereld elkaar ontmoeten. Samen met de lage drempel en het uitgebreide aanbod van begeleide activiteiten, kampen en feesten maakt dat van deze ontmoetingsplaats een drukke en gezellige bedoening.

Dag Alessandra. Kun je ons iets vertellen over jezelf?
Ik ben Alessandra, ik ben 19 jaar oud en ik kom uit Italië. Mijn hobby’s zijn klimmen en fotografie, al ben ik hier zeker geen professional in (lacht). Afgelopen schooljaar heb ik het secundair onderwijs afgerond en heb ik besloten om een ‘gap year’ te nemen, waarin ik probeer om zo veel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen en plaatsen te bezoeken. Ik vond het belangrijk om dit te doen nu ik nog jong ben. Zo heb ik sinds juli al vrijwilligerswerk gedaan in Frankrijk en Spanje en ben ik nu ook hier in Oostende beland, bij De Takel. Deze ervaring is zonder twijfel de belangrijkste in mijn vrije jaar, gezien ik hier uiteindelijk zeven maanden zal zijn.

Waarom heb je gekozen voor het vrijwilligerswerk hier in De Takel?
Het doel van mijn ‘gap year’ is om zo veel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen. Ik had al enkele ervaringen met vrijwilligerswerk­ in Spanje en Frankrijk, maar die waren telkens vrij kort en behoorlijk duur. Ik ben dan op zoek gegaan naar een langer project waarbij de kosten enigszins gedekt zouden worden en kwam al snel bij EVS terecht. In België waren hiervoor heel wat mogelijkheden en aangezien ik hier nog nooit was geweest, was die keuze ook snel gemaakt. Verder sprak het project in De Takel mij heel erg aan omdat het voor mij een zeer nieuwe ervaring is om in deze context met die jongeren bezig te zijn. Ik ben er dus zeker van dat ik er veel van zal opsteken en dat ik deze ervaring later nog zal kunnen gebruiken.

Hou vul je je tijd in, hier in België?
In het jeugdhuis speel ik veel met de jongeren. Tafelvoetbal is bijvoorbeeld een zeer populair spel, maar ook pingpong en poolen doen we wel eens. Het is de beste manier om elkaar te leren kennen, aangezien praten met hen niet zo makkelijk is. Ik spreek Italiaans, Engels en Frans, maar veel van de jongeren spreken enkel hun moedertaal en Nederlands. Ik leer stilaan wel een woordje Nederlands en kan intussen al heel wat begrijpen. Toen ik hier nog maar net was, wist ik bijvoorbeeld niet wanneer de jongeren Nederlands of Arabisch spraken, maar dat is intussen wel al duidelijk (lacht). Ik heb intussen ook iemand leren kennen die graag Italiaans wil leren, dus we helpen elkaar: ik leer hem Italiaans en hij helpt me met het Nederlands.

Heb je al wat van België kunnen zien?
Wanneer ik niet aan het werk ben in het jeugdhuis probeer ik zo veel mogelijk plaatsen te bezoeken, zowel binnen België als in de buurlanden. Ik heb ook al wat andere Europese vrijwilligers leren kennen, enerzijds via de training van Jint die ik heb gevolgd toen ik hier aankwam, anderzijds door samen te wonen met enkele vrijwilligers die op andere plaatsen in Oostende aan de slag zijn. Zij willen natuurlijk ook zo veel mogelijk zien hier in België en zijn dus goed reisgezelschap.

Wat vind je het leukst aan het werk in het jeugdhuis?
Het is echt fijn om met de jongeren bezig te zijn. Ik vind het een zeer fijne groep en voel me heel erg thuis in het jeugdhuis. Ik denk dat het ook voor veel van de jongeren een tweede thuis is, dus het is fijn om hen dat te kunnen bieden. En hoewel de communicatie zeker het moeilijkste aspect is binnen mijn werk hier, is het ook zeer mooi om te zien hoe soms een glimlach kan volstaan om te weten wat je aan elkaar hebt.
Het leukste moment tot nu toe was het bezoek aan Brussel samen met enkele jongeren. We zijn daar de stad gaan bezoeken en we zijn naar een dansevenement geweest. Ik was toen nog maar pas aan de slag in het jeugdhuis en werd daar wat overweldigd door de grote groep jongeren. De uitstap gaf me echter de kans om enkele jongeren in een kleiner groepje te leren kennen. Maar ik ben er zeker van dat er nog veel memorabele momenten zullen volgen.

Je bent nu al enkele maanden in België. Wat vond je het moeilijkste om aan te wennen hier?
Het moeilijkste om aan te wennen was ongetwijfeld de koude en de regen. De temperatuur in Italië ligt toch wel wat hoger. Maar gelukkig is het intussen al wat warmer geworden. Ik kijk al uit naar de zomermaanden.

Als we vragen wat je dan het meest mist aan Italië, dan zeg je…?
De zon, zeker weten. Maar natuurlijk ook mijn vrienden in Italië en de Italiaanse pizza.

Wat zijn je plannen als je terugkeert naar Italië?
Ik ga er in september verder studeren aan de universiteit. Welke studierichting dat precies zal zijn, weet ik wel nog niet. Ik twijfel nog heel erg tussen talen of politieke wetenschappen. Verder heb ik nog geen concrete plannen, maar in de vakanties­ wil ik misschien nog wel eens terugkomen naar hier.

Zou je een EVS-ervaring aanraden aan andere jongeren?
Zeker. Het is een hele mooie kans om ervaringen op te doen die je zeker moet grijpen als je jong bent. Ik heb ook via andere kanalen vrijwilligerswerk gedaan, maar EVS biedt veruit de meeste ondersteuning,­ zowel financieel als via training en persoonlijke begeleiding. Door te zoeken naar een leuk project heb ik ook gemerkt dat er een enorm divers aanbod is. Er is dus zeker voor ieder wat wils.

Heb je nog een laatste boodschap voor onze lezers? Misschien wat tips voor als ze Italië zouden bezoeken?
Ga naar Zuid-Italië, niet naar het noorden (lacht). Nee hoor, grapje, heel Italië is prachtig. Als laatste boodschap zou ik vooral willen meegeven: blijf je inzetten voor jonge mensen! Er zijn overal ter wereld jongeren die jullie steun, hulp en enthousiasme zeker kunnen gebruiken.

Wil je ook graag aan de slag als EVS-vrijwilliger doen? Ontdek hier het aanbod.

“Een Europese ervaring is een verrijking voor je eigen speelplein”

Claire-Eline - Animator in het buitenland