Pizzeria Don Giovanni

zondag 31 januari 2021 om 19u.

Je mag je verwachten aan een interactieve avond met film, muziek en een quiz... waar we elkaar kunnen ontmoeten in een speelse Don Boscosetting.

Don Boscofeest in Pizzeria Don Giovanni

Pizza Don Giovanni - een stukje geschiedenis

De Pizza Don Giovanni is wereldberoemd. Oorspronkelijk komt deze Pizza uit Becchi, een klein gehuchtje in de buurt van Turijn, maar al snel raakte het recept verspreid over de hele wereld. Er is voor het eerst sprake van deze lekkernij in 1815, al sprak men toen nog van de pizza Giovanni of de pizza Giovannino. Die was veel kleiner en ook wel wat taaier. In 1841 veranderde de pizza in Turijn van naam en sprak men van de Don Giovanni. In de daaropvolgende jaren werd de pizza wat groter en werden er ook wel verschillende elementen toegevoegd. In 1888 kende de Don Giovanni een dipje toen de bedenker overleed, maar er waren voldoende pizzaioli die het recept onder de knie hadden en de lekkernij verder verspreidden.

Ook vandaag worden er soms nog wat ingrediënten aangepast, maar de basis van de pizza Don Giovanni blijft dezelfde. Veel bakplezier en smakelijk!

Aan de slag … (voor 1 pizza)


Het deeg: een bodem van hartelijkheid

  • 200 gr vriendelijkheid (bloem)
  • 100 ml oprechte interesse (water)
  • 18 gr vers vertrouwen (verse gist)
  • 2 el luisterbereidheid (olijfolie)
  • 1 kl humor (zout)

Strooi de vriendelijkheid uit op je werkblad en maak een kuiltje. Meng de luisterbereidheid en de humor erdoor. Los het vers vertrouwen op in de oprechte interesse. Giet het mengsel bij de vriendelijkheid.

Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg. Rol het deeg tot een bol. Dek het af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats.

Een saus van redelijkheid

  • 100 ml gezond verstand (tomatenpulp)
  • Een snuifje humor (zout)
  • Een snuifje ernst (peper)
  • Een paar blaadjes geduld (verse basilicum)
  • Een scheut luisterbereidheid (olijfolie)

Meng het gezond verstand, de humor en de ernst samen met de luisterbereidheid. Verdeel het geduld in kleine stukjes en meng het onder de saus.

Een topping van geloof

De topping van de pizza Don Giovanni bestaat hoofdzakelijk uit geloof: geloof in jezelf, geloof in God, geloof in anderen, geloof in de kracht van de liefde, geloof in ‘iets’ … ze kunnen allemaal een plaats krijgen bovenop de pizza. Je kunt de pizza naar smaak beleggen: sommige mensen houden wel van een gelijke verdeling van het beleg van de pizza, anderen geven wat meer voorkeur aan het ene ingrediënt tov het andere.

Is je pizza klaar? Bak hem dan gedurende ongeveer een kwartiertje in een op 250°C voorverwarmde oven.
Geen tijd of niet voldoende skills om zelf aan de slag te gaan? Misschien kan Dr. Oetker je uit de nood helpen