Quentin Lievyns,
deelnemer en begeleider Turijnreis


Hoe vaak ben jij al in Turijn geweest?

Ik ben al twee keer mee gegaan, eerst als deelnemer en daarna als gids.

Wat betekent Turijn voor jou?

Turijn is voor mij een heel grote bron van inspiratie en ook van kracht om in het jeugdwerk – en daarbuiten – aan de slag te gaan met kinderen en jongeren. De eerste Turijnreis was voor mij een ontdekkingstocht in het leven van Don Bosco. Ik wist er namelijk niet zoveel van en aangezien ik toch hoofdanimator werd op een Don Boscospeelplein wilde ik weleens weten wat ons speelplein nu eigenlijk typeert en wie Don Bosco was. Nu ga ik mee om aan andere kinderen en jongeren te kunnen meegeven wat Don Bosco allemaal gedaan heeft en hoe hij was, en om hem hopelijk ook als inspiratiebron voor anderen te introduceren.

Hoe ziet het programma van een Turijnreis eruit?

Het programma is een goede mix. Enerzijds bezoeken we belangrijke plaatsen uit het leven van Don Bosco en zijn kompanen. Ook Maria Mazarello komt aan bod. En anderzijds is er ruimte voor ontspanning, ontmoeting en spel.

Wat is de favoriete plek van de meeste jongeren?

Een heel geliefde plek is de pizzeria die we bezoeken in Castelnuovo, maar ook Valdocco is een plek waar veel jongeren versteld van staan.

"Ik werd hoofdanimator op een Don Boscospeelplein en ik wilde weleens weten wat ons speelplein nu eigenlijk typeert en wie Don Bosco was."
Quentin

Welke activiteiten en spelletjes doen jullie?

De gidsen steken ieder jaar zelf een aantal activiteiten en spelletjes in elkaar. Ieder jaar is dat dus een grote verassing. De laatste avond mondt meestal uit in een grote talentenshow.

Waarom gaan jongeren mee naar Turijn?

Ik denk persoonlijk dat heel veel jongeren meegaan door de leuke verhalen van voorbije jaren en voor de nieuwe vriendschappen die opgebouwd worden. Maar als ze dan eenmaal in Turijn zijn, verliezen ze daar ook een stukje hun hart bij Don Bosco. Of dat hoop ik toch!

Welke souvenirs worden er gekocht?

Sieraden zijn vaak wel in trek, en er wordt weleens een kledingstuk uit de kledinglijn van Valdocco aangeschaft.

Wat willen jullie graag doen tijdens de volgende Turijnreis?

Hetzelfde als andere jaren: plezier maken, tot rust komen en anderen inspireren.