Images-loading
Images

Dag van de Animator

Images

Dag van de Animator

Niet vanzelfsprekend wat animatoren doen!

22.000 verschillende jongeren kiezen ervoor om in hun eigen vrije tijd animator te zijn op een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon, omdat ze het belangrijk vinden.

Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind! Tijdens de vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar. Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat onze kinderen écht vakantie beleven! Zij creëren de verhalen en herinneringen die onze kinderen later navertellen. Laten we dat vooral niet vanzelfsprekend vinden!

Een tekening als blijk van waardering

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en Jeugddienst Don Bosco roepen ouders op om samen met hun kinderen een tekening te maken en deze op donderdag 27 juli aan de animatoren op het speelplein af te geven. Een tekening als blijk van waardering voor hun enthousiasme en inzet. Ze verdienen het!

Op een gemiddelde vakantiedag is een animator 9,5 uur op het speelplein aan de slag.
Een simpele 'dankjewel' betekent voor hen zovéél.


Wie is de animator op het speelplein?

Naar aanloop van de zomer wordt regelmatig bericht over het 'tekort aan animatoren'. In één adem wordt dan wel eens gezegd dat de jeugd van tegenwoordig niet meer wil vrijwilligen. Dat moeten we ontkrachten. Nooit hebben er zoveel vrijwilligers op het speelplein gestaan als vandaag. In tegenstelling tot vroeger staan die nieuwe vrijwilligers veel minder weken op het speelplein, waardoor we gewoon meer jongeren nodig hebben. Een belangrijke nuance.

Nooit hebben er zoveel vrijwilligers op het speelplein gestaan als vandaag.
De nieuwe vrijwilliger staat wel veel minder weken op het speelplein.

Images

Maak een tekening samen met jouw kind


Beste (groot)ouder,

Donderdag 27 juli is het Dag van de Animator!

Een dag waarop we onze speelpleinanimatoren willen verrassen met zoveel mogelijk tekeningen van de kinderen om hen te bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Ze verdienen het!

Tijdens vakanties en op vele andere momenten tijdens het jaar zetten onze animatoren zich in zodat jouw kind écht vakantie kan beleven! Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen (natuurlijk!). Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve molen, verzorgen, troosten, vegen poepen af, gaan op vorming om bij te leren en denken na over hoe het nog plezanter kan voor élk kind!

Breng jij een tekening mee?

Images

Hoe ziet een dag van een animator er uit?

LETTERLIJK... EEN DAG VAN EEN ANIMATOR

Voor ouders (van kinderen en animatoren) is het soms moeilijk inschatten wat animatoren doen op het speelplein. En onbekend, maakt onbemind. Met dit filmpje tonen we letterlijk een dag van een animator. Wij volgden Lissa voor één dag op het speelplein van Bornem.


Images

Voor de speelpleinverantwoordelijke

Doe je mee aan de Dag van de Animator? Laat het ons weten via onderstaand formulier en bestel meteen GRATIS stickervellen (zolang de voorraad strekt) als geschenk voor je animatoren.

Kant-en-klare briefjes die je kan afdrukken en meegeven aan de kinderen en (groot)-ouders op het speelplein om hen aan te zetten een tekening te maken.
Briefje in kleur
Briefje in zwartwit
Briefje aanpasbaar

Zet jouw animatoren zelf ook in de bloemetjes. Je kan inspiratie putten uit dit lijstje met 10 ideeën.


Images

10 ideeën om jouw animatoren in de bloemetjes te zetten

Images

Voor de pers

Al meer dan 175 speelpleinen en vakantiewerkingen in Vlaanderen
doen mee met de Dag van de Animator!

Jeugddienst Don Bosco en de VDS willen samen met alle speelpleinverantwoordelijken ouders aanmoedigen om met hun kinderen een tekening te maken en deze op donderdag 27 juli 2017 aan de speelpleinanimatoren af te geven. Een klein gebaar als blijk van waardering voor hun enthousiasme en inzet. Het is niet vanzelfsprekend wat deze jongeren in hun eigen vrije tijd doen!

We hopen dat u samen met ons aandacht kan geven aan de Dag van de Animator op donderdag 27 juli 2017.

Hier vindt u het persbericht 2017_07_27 Dag van de Animator_persbericht.pdf en een overzicht van alle deelnemende speelpleinen deelnemendespeelpleinen2017.pdf waar u welkom bent voor een interview met animatoren, ouders en verantwoordelijken. U kan er ook de acties zien die een deel van de werkingen reeds heeft ingepland en/of aangekondigd.

Zelf lichten wij er één actie van Don Bosco speelpleinwerking “Raccoon” uit waarop we zelf aanwezig zijn en u graag, samen met minister Sven Gatz, verwelkomen. In 2016 werd het speelplein voor de eerste maal georganiseerd in samenwerking met de school, het internaat van Don Bosco en Jeugddienst Don Bosco. Het speelplein is uniek als nederlandstalig speelplein in Brussel dat enkel werkt met vrijwillige animatoren. De (hoofd)animatoren blijven ook de hele week op het speelplein en tijdens de week van de Dag van de Animator worden de maaltijden voorzien door een groep jongeren van het Fedasil centrum van Sint-Pieters-Woluwe. Ook dit draagt bij tot het unieke karakter van het speelplein. Graag nodigen we u dan ook uit om deze startende werking te leren kennen op de Dag van de Animator!

Praktisch:

Donderdag 27 juli 2017 – 11u
Speelplein Raccoon
Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe
Français Gaystraat 127
1150 Sint-Pieters-Woluwe
www.speelpleinraccoon.be

Images

Volg alle lokale acties

Link naar Storify

Wanneer en waar?

    Er zijn momenteel geen evenementen van dit type gepland.

Images

Verschenen in de pers

Alle reportages: VRT Journaal| VTMnieuws | TVO | ATV | Ring TV | Rob TV

De krantenartikels:


Images


Een feestdag voor alle animatoren!

De Dag van de Animator is een samenwerking tussen Jeugddienst Don Bosco en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).
We willen op deze feestdag alle animatoren in de bloemetjes te zetten. We willen hen de positieve aandacht geven die ze verdienen en hen danken voor hun enthousiasme en inzet voor kinderen en jongeren.

“Een Europese ervaring is een verrijking voor je eigen speelplein”

Claire-Eline - Animator in het buitenland