Onze paascursussen gaan sowieso door!

In afwachting van de maatregelen die zullen bepaald worden voor de paasvakantie, komt Jeugddienst Don Bosco met een plan. We zullen de cursussen in elk geval laten doorgaan. We bereiden 4 manieren van cursus geven voor, zodat we klaar zijn om elke maatregel op te volgen. 

Meer info over de verschillende scenario's vind je op deze pagina. 

Animatorcursus paasvakantie 2021

Van animator tot instructor met Don Bosco

Zin om animator te worden op het speelplein of bij een jeugdvereniging?

Ga op animatorcursus met Don Bosco!
Ervaar de hartelijke Don Boscovibes.
Ontdek met spel en expressie de geheimen van animator zijn.
Laat zien hoeveel talenten er in jou schuilen.

Jeugddienst Don Bosco begeleidt jou van animator tot instructor in het jeugdwerk.
Ja, je leest het goed, we doen dat zodat jij de tijd van je leven (of toch jeugd) kan beleven!

Huh, Don Bosco?

Don Bosco is een icoon, de meest rebelse priester die je kent. Plaats hem boven aan het lijstje met Stromae, Einstein en JK Rowling. Zij waren stuk voor stuk mensen die 100% gingen of gaan voor hun overtuiging. 

Hij zette zich in om alle jongeren kansen te geven. Hij gaf hen een plaats om te leren, te spelen, zichzelf te ontdekken en zin te geven aan het leven. Het is zelfs dankzij Don Bosco dat wij jou nu vragen om de beste beslissing van je leven te nemen. Straf hé?!

Don Bosco

Animatorcursus

Zoals je al merkt, proberen we je te overtuigen om met ons mee op cursus te gaan. Oké oké, ‘cursus’ is een saai woord. Maar: tijdens een animatorcursus van Don Bosco doe je meer dan ‘eat, sleep, learn, repeat’.

Tijdens onze cursus lijkt geen enkele dag op de vorige. Je zal helemaal ondergedompeld worden in de wereld van het animeren, spelen begeleiden, buitenproportionele​ inkleding van een spel, de leefwerelden van kinderen en jongeren, buiten je comfortzone gaan en nog veel meer. In het kort: je zal jezelf ontdekken en je ontpoppen tot animator! En alsof dat nog niet genoeg redenen zijn, zal je ook nog eens superveel vrienden maken, verspreid over heel Vlaanderen. 

Ben je minstens 15 jaar oud bij de start van de cursus? Oké, inschrijven maar!

Animatorcursus

Hoofdanimator

Om je klaar te stomen voor het hoofdanimatorschap organiseren we twee soorten cursussen:

De weekcursus, waarbij je zes opeenvolgende dagen wordt ondergedompeld in een vat vol sfeer en leermomenten, en waar je ’s avonds gezellig blijft slapen.
OF
De weekendcursus waarbij je drie keer twee dagen aan de slag gaat. Je blijft telkens één nacht slapen om te proeven van de gezellige avonden op zo’n cursus.

Zeggen de volgende thema’s je iets? Animatoren coachen en begeleiden, omgaan met (grote) groepen, evenementen organiseren, expressie voor kenners, hoe begeleid ik een evaluatie, omgaan met moeilijke situaties … Zo ja: ideaal! Ben je minstens 16 jaar oud bij de start van de cursus? Je hebt een animatorattest of kan de nodige ervaring aantonen? Oké, inschrijven maar!

Hoofdanimatorcursus

Instructorcursus

  • Je vond de animatorcursus die je volgde ongewoon plezant?
  • Stiekem zou je vorming geven ook weleens willen proberen?

Check check, dan ben jij de perfecte persoon om instructor te worden!

Je leert om op een groepsdynamische manier te werken of anders gezegd: je leert hoe je een groep nu echt met je mee krijgt. Je ontdekt hoe je zelf een vorming kan opbouwen met afwisseling tussen methodieken, spelen en theorie. We pluizen samen uit hoe je de trajectboekjes van je cursisten het beste aanpakt of een tussentijdse evaluatie begeleidt.

En een extra troef: je kan je nog eens ongegeneerd laten gaan in een nieuwe groep vrienden! Je bent minstens 17 jaar bij de start van de cursus. Schrijf je in voor de instructorcursus, ga en geniet!

Instructorcursus

De stage en het attest

Na de animatorcursus, hoofdanimatorcursus en instructorcursus toon je jouw skills op een stageplaats naar keuze.

Wel even opletten: die stageplaats moet een erkend jeugdwerkinitiatief zijn. Het lijstje met erkende stageplaatsen kan je checken op www.mijnkadervorming.beStage bij een speelplein of vakantiewerking van Don Bosco? Dat kan, duh! De Don Boscospeelpleinen wachten op jou om deel uit te maken van de Don Boscofamilie.

Na de stage en eindbeoordeling ben je klaar om te shinen met je attest.

Stage en attest

Animator in het buitenland?

Wist je trouwens dat als je wat ervaring hebt opgedaan als animator, je ook op uitwisseling kan naar een andere Don Boscowerking in Europa met de Summer Exchange of Animators?

Animator in het buitenland