Images-loading
Images

Coronavirus

Images

Zit niet stil tijdens de coronacrisis,
verspreid het Don Boscovirus.

Je kan bij ons terecht met al jouw vragen!

Jeugddienst Don Bosco blijft bereikbaar via e-mail,
op het algemeen nummer ☎️ 0493 25 50 85 en via facebook messenger:
Guido
: “Guido Stoop”
Catherine
: “Catherine Holemans”
Fonny
: “Fonny Grootjans”
Lindsey
: “Lindsey Jeugddienst Don Bosco”
Koen
: “Koen Timmermans”
Maarten
: “Maarten van Jdb”
Tim
: “Tim Jdb”

Online overlegforum
voor Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen.

Jeugddienst Don Bosco volgt de ontwikkelingen omtrent de Coronamaatregelen op de voet. We werkten nauw samen met de VDS aan het Draaiboek Speelpleinwerk: criteria omtrent de hygiëne en social distancing voor speelpleinwerk. We volgen ook adviezen van De Ambrassade en de Vlaamse Jeugdraad.

Op donderdag 14 mei om 18u. organiseerden we een online overlegforum waar alle Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen de kans kregen om vragen te stellen.

Dankzij de straffe samenwerking tussen de jeugdorganisaties kregen we op 22 mei groen licht 🍾
Dromen van een speelpleinzomer 2020... blijft niet bij dromen! VDS maakte een duidelijk overzicht van de maatregelen voor deze zomer. Wij steken op donderdag 28 mei om 18u. tijdens het tweede online overlegforum de koppen bij elkaar met de Don Boscospeelpleinen en-vakantiewerkingen om een praktisch realisatieplan uit te werken.

De speelpleinverantwoordelijken zullen per e-mail een persoonlijke uitnodiging voor de overlegfora ontvangen. Vragen? Contacteer Tim: tim.vanwambeke@donbosco.be

Dromen van een speelpleinzomer

Jeugddienst Don Bosco wil mee met jullie vooruit kijken naar een zomer vol activiteiten. Het zonlicht en de helder blauwe hemel tijdens deze lente heeft ons heel wat inspiratie gegeven en heeft onze creativiteit aangewakkerd. We lichten even een tipje van de sluier op:

Bij Jeugddienst Don Bosco zitten we niet stil, maar doen we zoals Don Bosco: we kijken hoopvol vooruit samen met en voor jongeren.

Laat zien dat jij ook van een speelpleinzomer droomt en plaats het profielkader "Ik droom van een speelpleinzomer" op jouw facebookfoto.

Hang een positieve boodschap voor jouw raam.

Zo wordt een wandeling in de buurt voor voorbijgangers een stuk aangenamer en laat je hen even stilstaan bij de uitspraak “Doe wat je hart je vraagt.” - geïnspireerd op een uitspraak van Maria Mazzarello.

Vrijwilligers van Jeugddienst Don Bosco krijgen vanaf volgende week de poster in de brievenbus. Anderen kunnen de poster aanvragen. Wees er snel bij! De eerste 100 aanvragers krijgen de poster gratis toegestuurd.

Dag van de Animator

Tim showt het nieuwe campagnebeeld van de Dag van de Animator. Hoe en of de speelpleinzomer doorgaat mag dan nog onduidelijk zijn, ANIMATOREN VIEREN WE SOWIESO op donderdag 30 juli 2020.

Met Don Bosco naar het buitenland?

Tot 31 augustus 2020 zullen er geen internationale projecten zijn. In het najaar staat de Training of Trainers gepland van 2 tot 8 november in Sint-Pieters Woluwe. Je kan al een voorbereidingstraject starten voor individueel vrijwilligerswerk in het buitenland of snuisteren in de projecten van 2021.

Podcast "Roots van Don Bosco" 

De reis naar Turijn die voorzien was tijdens de paasvakantie kon niet doorgaan, maar de gidsen maakten een superinteressante podcast over de Roots van Don Bosco.

Hoe kan ik cursus doen en mijn attest halen?

ANIMATOR
De animatorcursussen van de paasvakantie werden geannuleerd, maar we bieden animatorcursussen aan 😎 deze zomer. Meteen na de cursus kan je je stage volgen en je attest behalen. Deze cursussen zijn extra leuk, want je kan tijdens de cursusweek al een keer aan de slag met kinderen op een speelplein.

Animatorcursus in Halle, 6 tot 11 juli 2020
Animatorcursus in Kortrijk, 20 tot 25 juli 2020

Ook de animatorcursus in samenwerking met het Balanske gaat deze zomer. door Deze cursus richt zich specifiek op het begeleiden van kinderen en jongeren met een beperking.

Animatorcursus Het Balanske in Langdorp, 10 tot 15 augustus 2020

Daarnaast geven we ook cursus in het najaar tijdens de herfst- en kerstvakantie. Zo kan je je voorbereiden op stage in 2021.

Animatorcursus in Oud-Heverlee, 2 tot 7 november 2021
Animatorcursus in Oud-Heverlee, 26 tot 31 december 2020HOOFDANIMATOR

Dankzij een speciale regeling van de overheid kunnen we jou als hoofdanimator toch nog klaarstomen voor deze zomer. Door het eerste deel van de cursus voor de zomer te volgen, mag je deze zomer als stagiair aan de slag bij jouw organisatie. De rest van de cursus leg je dan af na je stage.

Hoofdanimatorcursus speciale editie, locatie nog te bepalen,
3 tot 5 juli 2020, 2 tot 4 oktober 2020 en 20 tot 22 november 2020


Lukt het voor jou niet meer deze zomer, dan kan je je al inschrijven voor onze weekendcursus in het najaar.

Hoofdanimatorcursus in Wijgmaal,
16 tot 18 oktober 2020, 27 tot 29 november 2020 en 12 februari tot 14 februari 2021


INSTRUCTOR
Voor onze instructorcursus verandert er niets. Je kan je al inschrijven voor de instructorcursus in het najaar.

Instructorcursus in Wijgmaal, 16 tot 18 oktober 2020, 27 tot 29 november 2020 en 19 februari tot 21 februari 2021


Evaluatiemomenten

De overheid heeft beslist dat evaluatiemomenten worden afgeschaft. Een evaluatiemoment zal niet meer nodig zijn om je attest te behalen. Dit geldt voor alle trajecten, oud en nieuw.

Is het enige dat voor jou nog ontbreekt een evaluatiemoment? Heb jij cursus gevolgde en een stage gelopen? Was je op beide geslaagd? Stuur een mail naar vorming@donbosco.be en wij helpen je bij de laatste stap, het halen van je attest.


Kan ik animator zijn zonder cursus te volgen?

Op de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen kan je ook als animator aan de slag zonder cursus gevolgd te hebben of zonder attest. Zo kan je uitproberen of het iets voor jou is en later nog een cursus volgen.

Ontdek de Don Boscospeelpleinen en –vakantiewerkingen.

Inschrijvingsgeld geannuleerde cursus paasvakantie

Je was ingeschreven voor een cursus en had al betaald, wat nu?

Wanneer je je inschrijft voor een andere cursus bij Jeugddienst Don Bosco word je inschrijvingsgeld automatisch overgeboekt! Ook wanneer het gaat over een cursus na de zomer.

Wanneer je je liever niet opnieuw inschrijft zal Jeugddienst Don Bosco het inschrijvingsgeld terugbetalen.
Stuur een mailtje naar vorming@donbosco.be.


Diversiplein

Omwille van de veiligheidsmaatregelen verplaatsen we Diversiplein naar zaterdag 1 mei 2021.
Ontdek het programma van de workshop. 

In tussentijd gaan we actief aan de slag met het thema diversiteit. Samen met o.a. Jeugdwerk Voor Allen, VDS, Groep Intro en vele andere jeugdwerkorganisaties organiseren we in de komende weken virtuele denktafels omtrent Diversiteit en toegankelijkheid in het jeugdwerk. Nadien delen we alle informatie die hieruit voorkomt met alle geïnteresseerden via een online platform.

Voor verdere vragen kunnen jullie steeds contact opnemen met Tim: tim.vanwambeke@donbosco.be

Vrijwilligersproject Zambia geannuleerd

Dat het coronavirus effect heeft op vele projecten van de Jeugddienst, dat merken we in onze kalender. Ook het Zambiaproject wordt nu getroffen door de pandemie. Jammer genoeg kunnen we onze deelnemers momenteel niet garanderen dat het project in een veilige context kan verlopen. De situatie in België is te onzeker om dit project en haar voorbereidingen verder te kunnen plannen. Internationale reizen worden afgeraden en het is onzeker of we in juli weer gerust op een vliegtuig kunnen stappen. Anderzijds heeft het virus nu ook het Afrikaanse continent bereikt en heeft Zambia momenteel 39 bevestigde besmettingen. De quarantaine is hier ook ingevoerd en de effecten op het dagelijkse leven zijn er enigszins ook voelbaar, aldus de info die ons bereikt via Fr. Michael.

In 2021 nemen we dit mooie project terug op in ons programma en hopen we erop ons partnerschap met het Chilotoproject in Makululu, Zambia verder te zetten.

Speel thuis een spel met elkaar!

We maakten een selectie van spelletjes die je zeker met je gezin kan spelen:

Hints
Duw elkaar in evenwicht
Adam en Eva
Woordenparen maken
Zie je wat?
Zieke crab
Zin doorfluisteren
Zwarte magie

Download de app spelfiches of bekijk de spelfiches online en je hebt meteen inspiratie op zak voor een spel.

Een Avondwoordje biedt hoop

De komende dagen en weken zal Don Bosco Youth-net elke avond een avondwoordje delen. Meer nog: we doen mee en delen elke avond hetzelfde avondwoordje in het Nederlands, zoals het in heel Europa in verschillende talen zal gebeuren.
Volg de facebookpagina van Avondwoordjes.

Wat kan ik als Don Boscoanimator doen met extra vrije tijd?

Een overzicht van de initiatieven van de Don Boscospeelpleinen en -vakantiewerkingen:

  • Speelplein Kinderland: Dance Challenge: Oproep aan alle Don Boscospeelpleinen om vanuit jullie kot te dansen op de tonen van het nummer, Max It Up van Destra. Maak hier een filmpje van en stuur het via wetransfer naar tim.vanwambeke@donbosco.be.
  • Speel met Don Bosco Halle “Het grote sociale mediaspel”: elke week zullen er drie uitdagingen verschijnen op hun facebookpagina. Je kan leuke prijzen winnen.
  • Speelplein Don Bosco Halle roept al haar animatoren op om avondwoordjes te schrijven. Deze avondwoordjes worden iedere avond gedeeld met de animatoren.
  • Speelplein Don Bosco Oud Heverlee stelde een online bucketlist op tegen verveling tijdens de paasvakantie.
  • Speelplein Groene Zone maakt samen met al haar animatoren een Quarantaine video, waarin ze laten zien dat ze ondanks de fysieke afstand toch met elkaar verbonden zijn.
  • Speelplein Akindo maakt eveneens een video voor haar leden, waarin de animatoren het beste van zichzelf laten zien. Samen sturen ze een hoopvolle boodschap de wereld in!

Enkele instructoren zorgen voor muziek! Je kan een verzoekje aanvragen bij Radio Corona of Joris.

Wat met de speelpleinzomer?

Corona brengt heel wat vragen met zich mee. Jeugdwerkers zitten al met hun hoofd in de zomervakantie. Net omdat we nu eenmaal al plannen moeten maken voor de zomermaanden, en dat terwijl er veel onzekerheden zijn. Neem geen overhaaste beslissingen. Lees het advies van De Ambrassade.
De gezondheid van iedereen staat voorop, zonder twijfel. Maar we geloven ook in het feit dat speelpleinwerk een belangrijke plek is voor het sociale, fysieke en psychologisch welzijn van kinderen en jongeren. Samen met alle jeugdorganisaties werken we aan een zo goed mogelijke, 'coronavriendelijke' jeugdwerkzomer. 👉 Lees meer informatie van de Vlaamse Jeugdraad.

tekstfoto
Images


Jeugddienst Don Bosco blijft bereikbaar via e-mail en op het algemeen nummer 0493 25 50 85 en via facebook messenger:
Ook van thuis uit werken we samen verder!

Algemeen telefoonnummer: ☎️ 0493 25 50 85
Via facebook messenger zijn we bereikbaar:
Guido
: “Guido Stoop”
Catherine
: “Catherine Holemans”
Fonny
: “Fonny Grootjans”
Lindsey
: “Lindsey Jeugddienst Don Bosco”
Koen
: “Koen Timmermans”
Maarten
: “Maarten van Jdb”
Tim
: “Tim Jdb”

We informeren we jullie over de impact van het coronavirus op Jeugddienst Don Bosco en reiken jullie inspiratie aan om deze periode met elkaar verbonden te blijven. Zorg goed voor jezelf, maar evenzeer voor de mensen dicht bij jou.

“Elke weekdag als ik thuiskom van de les lees ik een avondwoordje. Heel kort, vijf minuten, een rustpunt in de dag, soms een breinbreker, soms om te lachen, bloedserieus of gewoon om stil te worden.”

Wim - Avondwoordjes