coronavirus

De gevolgen van Covid-19 op Jeugddienst Don Bosco

Een vraag rond de maatregelen of wil je graag iets melden? 
Neem contact op met Maarten via maarten.lens@donbosco.be, 'Maarten van JDB' op Facebook Messenger of 016 24 16 20
of Guido via jeugddienst@donbosco.be, 'Guido Stoop' op Facebook Messenger of 016 24 16 20.

Update 19 Januari 2021


Onze paascursussen gaan sowieso door

Je wil Don Boscoanimator worden en deze zomer met kinderen een heerlijke vakantie beleven. Maar hoe kan je je in 2021 hierop voorbereiden? Schrijf je in voor een Don Bosco animatorcursus tijdens de paasvakantie! Die gaat sowieso door.

We hebben geen glazen bol dus in welke vorm dat weten we niet. We passen het scenario van de animatorcursus aan aan de geldende maatregelen en garanderen jou dat je deze zomer aan de slag kan als animator en je attest dit jaar kan behalen.

In de meest gunstige omstandigheden gaat de animatorcursus tijdens de paasvakantie door, old school maar in kleinere groepen. Jij brengt een mondmasker mee, wij zorgen voor enkele liters handgel.

Zijn de maatregelen strenger, dan gaat de cursus door zonder overnachting.
Nog strenger? Dan splitsen we de cursus op. We geven jou in minstens 15 uur de basis van het animator zijn mee. Worst case scenario = we mogen elkaar niet fysiek zien? Nog geen reden tot uitstel. Dan kan je de 15 uur online volgen, in een creatieve en participatieve Don Boscostijl. Tijdens de herfst voorzien we dan een cursus om de resterende 35 uur te volgen. 

Het is dus belangrijk om ook de herfstvakantie (1 november 2021 tot en met 7 november 2021) vrij te houden om je attest te behalen.Scenario 1

Het eerste scenario is het droomscenario, we gaan uit van de maatregelen die we tijdens de zomervakantie hebben gehanteerd. De cursussen kunnen doorgaan met overnachting. Nadien kunnen de deelnemers hun stage aanvatten en het attest behalen. 

Scenario 2 

Wanneer overnachtingen niet worden toegelaten, maar we wel nog samen mogen komen, zal de cursus doorgaan tijdens dezelfde periode. De locaties worden eventueel aangepast om vlotter bereikbaar te zijn. Tijdens de cursus worden 50 uur vorming gegeven, maar de deelnemers gaan dagelijks terug naar huis

Scenario 3

Wanneer er strenge maatregelen gelden rond bijeenkomsten, zullen we alles in het werk stellen de cursisten 2 of 3 dagen bij elkaar te krijgen tijdens de paasvakantie. Zo kunnen zij minstens 15 uur cursus volgen op een veilige manier. Na deze cursusuren kunnen zij voorbereid op stage vertrekken. De rest van de cursusuren wordt ingehaald tijdens de herfstvakantie

Scenario 4

Wanneer de strengste maatregelen blijven gelden, zullen we doorheen de cursusweek online vorming organiseren. In minstens 15 uur vorming zullen de deelnemers de belangrijkst info meekrijgen die zij nodig hebben. Na het eerste cursusdeel kunnen zij op stage vertrekken. De rest van de cursusuren wordt ingehaald tijdens de herfstvakantie

Hoofdanimator- en instructorcursus weekendvorm

Tijdens de zomer en in oktober begonnen een dertigtal hoofdanimatoren en instructoren aan hun traject. Zij hebben al minsten een derde van hun traject afgerond, sommigen zelfs al hun stage. De meeste jongeren in deze groep zijn ouder dan achttien, waardoor we uit moeten gaan van strengere maatregelen. Ook bij deze cursussen zetten we in op het behalen van hun attest.

Wanneer de maatregelen het toelaten, zal de cursus old school doorgaan. De groepsgroottes zullen aangepast worden waar nodig.

Wanneer overnachtingen niet worden toegelaten, organiseren we een (of meerdere) weekenddag(en) waar ongeveer 6 uur vorming gegeven wordt. Zo kunnen de cursisten hun cursusuren voltooien.

Wanneer samenkomsten verboden zijn, zal de groep die nog geen stage gedaan heeft één of meerdere online cursusdagen volgen om zich toch klaar te stomen hun stage te beginnen. De overige cursusuren zullen worden voltooid wanneer samenkomsten weer kunnen.

Kostprijs

De kostprijs van de cursus zal tot en met de zomercursussen onveranderd blijven. We gaan ervan uit dat de cursus fysiek zal doorgaan, in kleinere groepen, waardoor onze kosten hoger liggen. Maar ook wanneer we zonder overnachting of online cursus moeten geven blijven onze kosten lopen. De cursuslocaties liggen vast, voorschotten zijn betaald, door het werken met kleinere groepen moeten we extra locaties voorzien. De online cursus wordt voorbereid, ook al hopen we deze niet te moeten gebruiken.

Niets zou je mogen tegenhouden om deel te nemen. Het Solidariteitsfonds van Don Bosco helpt jou een deel van je cursus te betalen. Neem contact op via vorming@donbosco.be.

Vorming op aanvraag

Om organisaties zo goed mogelijk voor te bereiden op hun jongerenwerking, hebben we ons aanbod 'vorming op aanvraag' ook aangepast. Meer info vind je op deze pagina


Jeugdwerkregels

Meer info over de huidige jeugdwerkregels vind je op www.ambrassade.be/jeugdwerkregels