Images-loading
Images

Wat zijn Avondwoordjes?

Images

De dag afsluiten met een avondwoordje

Op de (meerdaagse) activiteiten van Jeugddienst Don Bosco hebben we de gewoonte om de dag af te sluiten met een avondwoordje. Dat is een kort verhaal, een tekst, een gedachte, een lied … dat de bedoeling heeft een bepaalde boodschap mee te geven aan de toehoorders. De traditie van het avondwoordje gaat terug op Don Bosco zelf, die elke avond afsloot met een kort woordje voor zijn jongeren. Niet alleen bij Jeugddienst Don Bosco, maar in de hele Don Boscowereld bestaat de gewoonte van het avondwoordje.

Omdat je thuis misschien ook graag een avondwoordje krijgt, vind je op deze facebookpagina een hele verzameling avondwoordjes.

Poster avondwoordjes

"Wees vrolijk en de tijd gaat snel voorbij!" Voor wie ooit de plaatsen van Don Bosco bezocht en een bezoek bracht aan het seminarie in Chieri, waar Giovanni Bosco studeerde, gaat er bij deze uitspraak misschien wel een belletje rinkelen. Deze uitspraak is namelijk gebaseerd op de zin die Giovanni elke dag las onderaan de zonnewijzer op de binnenplaats van het seminarie. "De tijd gaat traag voor wie triestig is, maar snel voor wie in vreugde leeft." Voor hem en voor veel van zijn studiegenoten was het een zin om zich aan op te trekken in het strenge en koele seminarieleven. Don Bosco hield die wijsheid dan ook voor aan zijn jongens en moedigde hen steeds aan om vrolijk te leven: op die manier gaat de tijd snel voorbij!

Wil je deze poster ontvangen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar koen.timmermans@donbosco.be.
Hier vind je een paar impulsen.

Images


Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een geleerde toespraak. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken.

“Een echte aanrader om die speciale sfeer mee te maken.”

Elias - Roots van Don Bosco, Turijn