Images-loading
Images

Wat zijn Avondwoordjes?

Images


De dag afsluiten met een avondwoordje

Op de (meerdaagse) activiteiten van Jeugddienst Don Bosco hebben we de gewoonte om de dag af te sluiten met een avondwoordje. Dat is een kort verhaal, een tekst, een gedachte, een lied … dat de bedoeling heeft een bepaalde boodschap mee te geven aan de toehoorders. De traditie van het avondwoordje gaat terug op Don Bosco zelf, die elke avond afsloot met een kort woordje voor zijn jongeren. Niet alleen bij Jeugddienst Don Bosco, maar in de hele Don Boscowereld bestaat de gewoonte van het avondwoordje.

Omdat je thuis misschien ook graag een avondwoordje krijgt, vind je op deze facebookpagina een hele verzameling avondwoordjes.

Poster avondwoordjes

Jeugddienst Don Bosco zet de traditie van de voorbije vijf jaar verder en verspreidt ook dit werkjaar bij de start van elk trimester een poster met een inspirerende uitspraak. Geheel in lijn met de visie van de Jeugddienst kwam de poster tot stand met de hulp en de inbreng van een paar jonge vrijwilligers:­ de keuze van de quote, het aanleveren van de foto, de feedback bij het ontwerp, input bij het uitwerken van werkvormen…

Wie de posters kent, zal misschien wel even opkijken, want de quote komt deze keer niet van Don Bosco zelf. Dit jaar laten we ons namelijk inspireren door Franciscus van Sales, die ook voor Don Bosco een grote inspiratiebron was. De keuze viel op de uitspraak "Heb geduld met alle dingen, maar eerst en vooral met jezelf." 
Ook al schreef Franciscus van Sales die woorden een paar eeuwen geleden, ze kunnen ook vandaag nog voor veel (jonge en minder jonge) mensen een uitdaging en een uitnodiging inhouden om te groeien in geduld, ook met jezelf.

Wil je deze poster ontvangen? Stuur dan een mailtje met je gegevens naar koen.timmermans@donbosco.be.

Images


Een avondwoordje was voor Don Bosco geen lange preek of een geleerde toespraak. Een paar gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … en niet veel langer dan 2-3 minuten, meer hoefde het niet te zijn. De enige voorwaarde: je moet er een boodschap mee doorgeven. Don Bosco gaf zo vaak als hij kon zelf het avondwoordje voor zijn jongeren. En was hij eens afwezig, dan vroeg hij zijn medewerkers om de jongeren toe te spreken.

“Het hoogtepunt van de reis was het bezoek aan de basiliek op de Becchi, waar Don Bosco geboren werd. Dat was gewoon zeer imposant.”

Wietse - Roots van Don Bosco, Turijn